03 Aralık 1999 22:00

IRA silahları bırakıyor

Kuzey İrlanda'da İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA)'nun silahsızlandırılması üstüne yapılan pazarlıkların uzlaşmayla sonuçlanmasının ardından...

Paylaş
IRA silahları bırakıyor
Kuzey İrlanda'da İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA)'nun silahsızlandırılması üstüne yapılan pazarlıkların uzlaşmayla sonuçlanmasının ardından, yüzyılın ilk çeyreğinden beri silahlı mücadele veren IRA, silahsızlanma sürecini başlattı. Örgüt, silahların ortadan kaldırılmasından sorumlu uluslararası komisyon nezdinde arabulucu olarak bir üyesini atadı. IRA yönetimi tarafından önceki gün Belfast'ta basına yapılan, P.O'Neill imzalı açıklamada, IRA'nın silahsızlanma taahhüdüne sadık kalacağı ifade edildi ve Kuzey İrlandalı gerillalaların silahsızlanmasından sorumlu uluslararası komisyonla görüşmeler başlatmak üzere bir temsilci atandığı doğrulandı.
Uluslararası komisyon nezdinde arabuluculuk üstlenecek olan IRA üyesinin kimliği ise açıklanmadı. IRA temsilcisinin, Kanadalı General John de Chastelain yönetimindeki komisyon ile önümüzdeki günlerde temas kurması bekleniyor. Bu görüşmeler sonucunda silahsızlanmanın şartları ve takvimi belirlenecek. De Chastelain, IRA'nın silahsızlanma sürecine ocak ayında başlanabileceğini belirtmişti. Silahların ortadan kaldırılması işleminin IRA tarafından bizzat yapılması öngörülüyor. İmha işlemine komisyondan bir üyenin de tanık olması gerekiyor. Kuzey İrlanda barışına ilişkin imzalanan anlaşma, silahsızlanma sürecinin 2000 yılının Mayıs-Haziran aylarında sona ermesini öngörüyor.
IRA'nın en az 2,7 ton yüksek tahrip gücüne sahip patlayıcı, 1,5 milyon mermi, 600 tabanca, 1.000 tüfek ve bazı füzeleri bulunduğu tahmin ediliyor.
DUP toplantıya katılmadı
Kuzey İrlanda'da birlik yanlısı gruplar ile cumhuriyetçiler tarafından ortaklaşa oluşturulan hükümet, önceki gün ilk toplantısını düzenledi.
Geçen yıl imzalanan barış anlaşmasının nasıl yerine getirileceği konusunun görüşüldüğü toplantı, 4 partiden oluşan koalisyon hükümetindeki Ulster Birlikçi Partisi'nin lideri Başbakan David Trimble ile Sosyal Demokrat İşçi Partisi lideri Seamus Mallon'u bir araya getirdi. Sinn Fein'in iki bakanı da toplantıda yer alırken, IRA ve Sinn Fein'i teröristlekli suçlayan Ian Paisley'in liderliğindeki Demokratik Birlikçi Partisi (DUP) bakanlarının toplantıya gelmemesi dikkati çekti.
İrlanda vazgeçti
Bu arada, İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda üzerindeki hak iddiasından vazgeçtiğini resmen açıkladı. İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, bakanlar kurulunda yaptığı konuşmada, Kuzey İrlanda üzerindeki tarihsel isteklerinden vazgeçtiklerini ve İngiltere ile ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını belirtti.Ahern, Anayasa'nın bu konudaki 2 ve 3. maddelerinin de kaldırıldığını kaydetti. bu maddelerde, Kuzey İrlanda'nın İrlanda Cumhuriyeti'nin ayrılmaz parçası olduğu belirtiliyordu.
ÖNCEKİ HABER

Seattle fiyaskosu

SONRAKİ HABER

Avrupa ordusu Helsinki gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...