30 Kasım 1999 22:00

Doğalgazda plansız yatırımlar yapılıyor

Doğalgazda plansız yatırımlar yapılıyor
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye'ye gelen doğalgazın miktarı belliyken doğalgazlı santral projelerinin artırılmasının mantık dışılığı dile getirilerek, elektrik enerjisi sektörünün piyasanın kâr hırsına terk edildiğine dikkat çekti.
EMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, elektrik enerjisinde kaynak çeşitliliğine gidilmesi gerektiği belirtilerek, kaynak sürekliliği ve güvenliği sağlanmadan üretimin doğalgaza bu denli bağlanmasının doğru olmadığı ifade edildi. Açıklamada, ulusal kaynakların yüzde 30'u kullanılmışken bu denli dışa bağımlı hale gelinmiş olmasına da işaret edilerek, "Yarın bile ne kadar doğalgazımızın olacağını bilmeyen bir enerji bürokrasisi 2010 ve 2020 yılları için yaptığı projeksiyonlarda inandırıcı olamaz. Bu enerji bürokrasisi ancak ve ancak kriz yaratır. Planlama anlıyışı terk edilerek sektörün piyasanın kâr güdüsüne terk edilmesiyle sorun çözülemez" denildi.
Türkiye'nin doğalgaz talebinin karşılanması için sadece Doğu Avrupa'dan gelen boru hattı ve Cezayir'den tankerlerle taşınan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) bağlantıları olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, buna karşılık, Ankara, İzmit ve Eskişehir'de çok sayıda konut ve işyerinin doğalgazla ısınmak üzere dönüşüm gerçekleştirdiği vurgulandı.
Özel santraller korunuyor
Açıklamada, Türkiye'de Ovaakça, Hamitabat ve Ambarlı olmak üzere üç adet TEAŞ'ın doğalgazla çalışan santrali ve Doğa, Ova, Unımar ve Enron olmak üzere dört adet de özel sektöre ait doğalgazlı santral olduğu kaydedilerek, toplam 26.300 megawatt (mw)'lık kurulu elektrik üretim gücünün yaklaşık 5.300 mw'sinin doğalgaza dayalı termik santrallerden sağlandığı belirtildi.
TEAŞ'a ait doğalgaz santrallerinin gazı kesilirken, özel kuruluşların santrallerine kesintisiz gaz verildiğine işaret edilen açıklamada, kamu kuruluşları yerine özel kuruluşların korunduğu dile getirildi. Açıklamada, doğalgaza dayalı santrallerden Ovaakça'da kilowattsaat (kwh) başına 3-3.5 cente elektrik üretilirken, dört özel santralden TEAŞ'ın yüzde yüz garantili kwh başına 8-10 cente elektrik aldığı hatırlatılarak, TEAŞ'ın zarar ettirildiği ifade edildi.
Bu santrallere BOTAŞ'ın doğal gaz sağlama garantisi verdiğinin belirtildiği açıklamada, gaz verilmediği durumlarda ise BOTAŞ'ın tazminat ödeyeceğinin altı çizildi ve kamuya aykırı olan sözleşmelerin sorgulanması istendi.

Evrensel'i Takip Et