26 Kasım 1999 22:00

Kültür Bakanlığı bütçesi skandaldır

Aralarında bilim adamlarının da bulunduğu bir grup sanatçı Kültür Bakanlığı bütçesinin küçültülmesinin skandal olduğunu ifade eden bir bildiri yayınladı.

Paylaş
Kültür Bakanlığı bütçesi skandaldır
Sanatçı ve bilim adamlarından oluşan "Kültür Girişimi" tarafından yayınlanan bildiride, TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu'nda Kültür Bakanlığı bütçesinin binde 2'ye indirilmesinin endişeyle karşılandığı belirtilerek, bu durum protesto edildi. Aralarında Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı, Ufuk Esin, Prof. Dr. Nilüfer Göle, Talat Halman, Doğan Hızlan, Ekmeleddin İhsanoğlu, Kültür Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Emre Kongar, Stefanos Yerasimos ve Tahsin Yücel'in bulunduğu "Kültür Girişimi"nce yayımlanan bildiride, UNESCO'nun bütün ülkelere önerdiği yüzde 1'in çok altında kalan bu oranın, Türk kültürünün yurtiçinde gelişmesi ve yurtdışına açılması için gerekli olan fonları tehlikeli bir kesintiye uğrattığı belirtildi.
Bildiride, şu görüşlere yer verildi:
"Dünya 2000 yılına girerken ve kültürü baştacı ederken, Türkiye'nin bir kültür ülkesi olarak çok daha büyük ölçüde kaynaklara gereksinimi vardır. Ne acıklıdır ki, 1990'ların başında Kültür Bakanlığı bütçesinin oranı, binde 7 iken 10 yıldan kısa bir sürede binde 2'ye düşürülmüştür. Kültür Bakanlığı bütçesi skandaldır. Kültür Girişimi, bu kesintiyi, kültüre indirilmiş bir darbe olarak görmekte ve kınamaktadır. Komisyonda işlenen hatanın düzeltilmesi yönünde, siyasal iktidarı, kültür alanında yeni kaynaklar bulmakta duyarlı ve yapıcı olmaya çağırıyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Yeni bir tiyatro haftası

SONRAKİ HABER

Festivalde son gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...