24 Kasım 1999 22:00

Öcalan için karar günü

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara 2 No'lu DGM tarafından ölüm cezasına mahkûm edilen Öcalan'ın davasıyla ilgili kararını bugün açıklayacak.

Paylaş
Öcalan için karar günü
PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki Ankara 2 No'lu DGM'ce verilen ölüm cezası kararının temyizine ilişkin Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi kararını bugün açıklayacak.
Duruşma Yargıtay Ceza ve Hukuk Genel Kurulu'nun toplandığı salonda bugün saat 9.15'te başlayacak. Duruşmaya sanık avukatlarından Ercan Kanar, Doğan Erbaş, İrfan Dündar, Niyazi Bulgan, Kemal Bilgiç ve Hamza Yılmaz'ın katılması bekleniyor. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi Başkanı Demirel Tavil, savunma avukatlarının duruşmaya gelip gelmediğini tespit ettikten sonra temyiz kararını açıklayacak. Duruşmaya çok sayıda müdahil ve müdahil avukatı dinleyici olarak alınacak. Duruşma, sadece kararın hüküm kısmının açıklanacağı için oldukça kısa sürecek.
Ankara 2 No'lu DGM'nin Öcalan hakkında verdiği ölüm cezası, sanık avukatları tarafından temyiz edilmişti. Öcalan'ın avukatları temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasını istemesi üzerine 7 Ekim 1999 günü duruşma günü olarak belirlenmiş, ancak avukatların mazaret sunması üzerine duruşma 21 Ekim 1999 tarihine ertelenmişti. Duruşmada sanık avukatları, Öcalan'a verilen ölüm cezası kararırın bozulmasını, "örgüt kurma suçunu" düzenleyen TCK'nın 168'inci maddeden yargılanmasını ve "ceza indirimi" öngeren 59'uncu maddenin uygulanmasını istemişti.
Davada yenilik yok
Öcalan'ın avukatlarından HADEP Genel Başkan Yardımcısı Niyazi Bulgan, dava sürecinde bir yeniliğin olmadığını, Yargıtay'ın bugün kesin kararını açıklamasını beklediklerini söyledi. Bulgan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tedbir uyarısı dikkate alınarak hem bazı hükümet yetkililerin hem de gazeteci ve yazarların 'Ölüm cezası onanmasın' yönündeki görüşlerini olumlu bulduklarını belirtti.
Türkiye'nin istikrara ihtiyacının olduğunu ifade eden Bulgan, ölüm cezasının onanmaması çabalarına destek verdiklerini ifade etti.
Usulden bozma ihtimali
DGM'nin verdiği kararın temyizini inceleyen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi Başkanı Demirel Tavil ve üyeler Şerif Erol, Süleyman Erkan, Ahmet Şükrü Dağlı, Fatma Yüksel Karadeli'nin usul yönünden üç nokta üzerinde durduğu öğrenildi. "Suçun işlendiği" yer olarak davanın Ankara DGM'de değil, Diyarbakır DGM'de görülmesi gerektiği; dava sürecinde sanık avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin reddi ve mahkeme heyetinin oluşumu usul yönünden bozma gerekçeleri olabilecek.
Yargıtay idam kararını onarsa, hüküm kesinleşecek. Ancak Öcalan'ın olağanüstü kanun yolu olarak bilinen ''karar düzeltme'' isteminde bulunma hakkı var. Bu istemin öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Savaş, karar düzeltme istemini reddederse, iç hukuk yolları tamamlanacak ve Öcalan'ın avukatları AİHM'ye başvuracak. İdam kararının kesinleşmesi halinde Öcalan hakkındaki kararının infaz edilip edilmeyeceği ise TBMM'nin bu konuda çıkaracağı yasaya ve bu yasanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylanmasına bağlı. Öcalan hakkındaki mahkûmiyet kararı, usul veya esastan bozulursa, yargılama DGM'de yenilenecek.
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenlere ücretsiz tiyatro

SONRAKİ HABER

EMEP 4. mücadele yılında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...