22 Kasım 1999 22:00

Asgari Ücret yine belirlenmedi

İşçi, işveren ve hükümet adına beşer temsilcinin katılımıyla saat 10.30'da başlayıp 12.00 sularına kadar süren toplantıda tartışmaların bir yıl önceki toplantılardan farklı olmadığı, birbirini tekrar eder duruma geldiği eleştirileri yöneltildi.

Paylaş
Asgari Ücret yine belirlenmedi
Yaklaşık 4,5 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücretin tespiti çalışmaları, Türk-İş Genel Kurulu sonrasına kaldı. Çalışma Bakanlığı'nda Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan başkanlığında dün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu (AÜTK)'nda, DİE, DPT, Hazine, Milli Prodüktivite Merkezi ekonomi raporları ile Hacettepe Üniversitesi beslenme kalıpları tartışıldı.
İşçi, işveren ve hükümet adına beşer temsilcinin katılımıyla saat 10.30'da başlayıp 12.00 sularına kadar süren toplantıda tartışmaların bir yıl önceki toplantılardan farklı olmadığı, birbirini tekrar eder duruma geldiği eleştirileri yöneltildi. Ancak toplantıya sunulan DPT ekonomik raporunda, ilk kez asgari ücretin hedeflenen bütçe rakamlarına göre belirlenmesinin istendiği öğrenildi. Bir süredir Türkiye'de çalışma yürüten IMF heyeti de asgari ücret artışının yüzde 25'ten fazla yapılmaması önerisini getirmişti.
IMF heyetinin komisyonla görüşme talep edeceği söylenmesine ve bunun TİSK'e de iletilmesine rağmen, komisyona resmi olarak böyle bir talebin gelmediği öğrenildi.
Hacettepe Üniversitesi'nin beslenme kalıplarında, hafif, orta ve ağır işkolları ayrımı yapılarak, üç işkolu için de günlük 3540 kalori önerildi. Masa başında oturan işçi için de yeraltında çalışan işçi için de aynı beslenme kalıbının önerilmesinin tartışmaya neden olduğu belirtildi.
Türk-İş'in başından beri önerdiği, asgari ücretin ulusal düzeyde, sanayi-tarım, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmadan belirlenmesi talebine karşılık işveren kesimi ise halen uygulanan 16 yaşın 25'e çıkarılması talebini yineledi. Ancak, her iki kesimin de bu önerilerinde bir gelişme olmadı.
İşveren kesimi ayrıca Türkiye'de şu anda üç asgari ücret uygulaması olduğu eleştirini de yaptı. Devletin kendi memurlarına uyguladığı asgari ücrete, SSK'daki taban uygulamasına dikkat çeken işveren kesimi, asgari ücret uygulamasına bir kural getirilmesini, AÜTK'de bir ücret belirleniyorsa her yerde bunun dikkate alınmasını istedi. Komisyon henüz bir rakam üzerinde konuşmazken, toplantı 7 Aralık 1999 tarihine ertelendi.
ÖNCEKİ HABER

MAI ve küreselleşme karşıtı

SONRAKİ HABER

POAŞ'ın özelleştirilmesi tekel yaratacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...