22 Kasım 1999 22:00

'Üçüncü Yol'cular toplandı

Avrupalı sosyal demokrat parti liderleri ve ABD Başkanı Bill Clinton'ın katıldığı "21. Yüzyılda Reformlar-Üçüncü Yol" konferansı sona erdi.

Paylaş
'Üçüncü Yol'cular toplandı
Avrupalı sosyal demokrat parti liderleri ve ABD Başkanı Bill Clinton'ın katıldığı "21. Yüzyılda Reformlar-Üçüncü Yol" konferansı sona erdi. İtalya'nın Floransa kentinde düzenlenen konferansta, Avrupa'da iktidarda olan sosyal demokratların açmazları değerlendirildi.
Toplantıların yapıldığı sırada kentte 5000 kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlenirken, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Avrupa'daki sosyal demokrat partilerin "iyi gitmediğini" söyledi. Devletlerin bütçelerinin dengeli ve aynı zamanda sosyal sistemi inşa etmeye yönelik olması gerektiğini anlatan Schröder, "Gelecek nesillerin omuzlarına borç bırakmak adil değildir" diye konuştu.
Schröder'in "sosyal sistemde yenilik yapılmasına büyük önem verdiği" sözleri, yeni hak gasplarının kapıda olduğu şeklinde yorumlandı.
'Jest yapmayı öğrendik'
İngiltere Başbakanı Tony Blair ise, "Politik pozisyonumuzun içinde sağ ile müzakereyi geri itmek zorundayız" diyerek konuşmasını bitirirken, "Politikaya girdiğim zaman, sol partiler için ekonomik jest yapmayı bilmiyorlar deniliyordu. Şimdi, tersine, ekonominin tekrar yapılanmasında zor kararlar almayı öğrendik" dedi.
Toplantının başkanlığını yapan İtalya Başbakanı Massimo D'Alema da, büyümeyi hızlandırmak için 'sosyal anlaşma' yapılmasına ihtiyaç olduğunu savundu.
Pembe tablo
ABD Başkanı Bill Clinton, kapanış konuşmasında, "Üçüncü Yol" ile ilgili olarak "Bu bir birleştirici teoridir" tanımını kullandı.
Fransa Başbakanı Lionel Jospin, "Farklı yollarda, ortak değerler" sloganını ortaya atarken, "Değerlerimizde güven sahibi olmak zorundayız" dedi.
Protesto eylemi
Konferansı protesto eden kalabalık bir grup ise, şehir sokaklarında eylem düzenledi. İtalya'nın çeşitli bölgelerinden geldiği belirtilen 5000 kişilik grup, kapitalizm ve savaş karşıtı sloganlar attı.
ÖNCEKİ HABER

İvanov Kosova'yı hatırlattı

SONRAKİ HABER

'Amerikalar Okulu kapatılsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa