17 Kasım 1999 22:00

Kaçırılan EMEP'li gence

   işkence ve tehdit

Paylaş
Kaçırılan EMEP'li gence işkence ve tehdit
Sivil polisler tarafından kaçırılan Edirne Trakya Üniversitesi Elektronik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Mesut Sağıroğlu, gözaltında yoğun işkenceye maruz kaldığını kaydetti. EMEP Üyesi Mesut Sarıoğlu ve Avukat Kamil Tekin Sürek, dün saat 12.00'de İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
Mesut Sağıroğlu, 10 Kasım günü saat 18.30'da tanımadığı kişilerce kaçırılarak bir arabaya bindirildiğini söyledi. İki saat sonra arabadan indirildiğini belirten Sağıroğlu, tek katlı olduğunu sandığı bir binaya götürüldüğünü ve burada masaya yatırılarak hayalarının bir cisimle sıkıldığını ifade etti. Daha sonra boş bir araziye götürüldüğünü kaydeden Sağıroğlu, "Hemen kaç. Burada öldürmezsek başka yerde öldürürüz" gibi sözlerle tehdit edildiğini, vücuduna elektrik verildiğini, sol ayağından ters askıya alındığını belirtti. Sağıroğlu, ertesi gün sabah saat 4.00'te evlerinin önündeki çöplüğe bırakıldığını aktararak, sürekli ailesi ve yakınlarına yönelik tehditler yapıldığını ve kendisine ajanlık teklifinde bulunulduğunu vurguladı.
Bundan sonra başına geleceklerden Edirne Valilği ile Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı'nın sorumlu olacağına dikkat çeken Sağıroğlu, kendisinden önce de sekiz öğrencinin gözaltına alındığını ve bu öğrencilerin de işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. Sağıroğlu, öğrencilerden beşi hakkında "illegal örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla dava açıldığını söyleyerek, vucüdunun belden aşağı bölümünün bir süre tutmadığını, yeni yeni yürümeye başladığını, kaslarında ağrı olduğunu dile getirdi. Sağıroğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Haseki Hastanesi ve Edirne Tıp Fakültesi'ne işkencenin tespiti için başvurduğunu sözlerine ekledi.
Demokratikleşme aldatmacası
Avukat Kamil Tekin Sürek de, AGİT Zirvesi'nin İstanbul'da toplandığını hatırlatarak, basında demokratikleşme yönünde yoğun bir hava olduğuna dikkat çekti. Gazetelerin köşe yazarları başta olmak üzere birçok siyasinin Türkiye'nin artık demokratikleştiği yönünde söylemler kullandıklarını vurgulayan Sürek, ancak insan hakları ihlalleri ve işkencenin sürdüğünü belirtti.
Sürek, Ankara'da Clinton'ı protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyenlerin dövülerek gözaltına alındıklarını söyleyerek, Demirel'in işkenceyle ilgili yaptığı konuşmayı hatırlattı. Sürek, "Bu görüşlerinde samimi iseler Mesut Sağıroğlu gibi işkenceye uğramış kişilerle ilgili derhal soruşturma yapmaları, işkencecileri cezalandırmaları gerekiyor. Aksi takdirde başta cumhurbaşkanı olmak üzere yetkililerin 'İşkencenin üzerine gidiyoruz' demeleri halkı aldatmaya yönelik sözlerdir" dedi.
Mesut Sağıroğlu'nun kendisine yapılan işkenceyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yaptığı belirten Avukat Sürek, Türkiye'de binlerce işkence mağdurunun aldığı yanıtlar gibi yeterli delil bulunmadığından takipsizlik kararı verilmesini beklediklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İşkence sınır tanımıyor

SONRAKİ HABER

Demirbaş davası karara kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...