16 Kasım 1999 22:00

İstanbul'daki eylem engellendi

ABD emperyalizminin başı Clinton'ın Türkiye'ye gelişini protesto etmek için dün Aksaray Metro önünde basın açıklaması yapmak isteyen...

Paylaş
İstanbul'daki eylem engellendi
ABD emperyalizminin başı Clinton'ın Türkiye'ye gelişini protesto etmek için dün Aksaray Metro önünde basın açıklaması yapmak isteyen İstanbul İşçi ve Kamu Çalışanları Sendikaları Şubeler Platformu üyelerine Aksaray'ı abkulaya alan polis izin vermedi. Sabah saatlerinden itibaren Aksaray Metro önünde ve çevresinde yoğun önlem alan polis, metro önünde kimsenin toplanmasına izin vermedi. Panzer ve otobüslerle Metro önüne yığınak yapan çok sayıda polis, "Bunlar kritik günler işi olmayan gitsin, devam edin, beklemeyin yoksa gözaltına alırız" şeklinde tehditler savurdu.
Polis terörüne tepki
Bunun üzerine Aksaray'da bulunan Petrol-İş Sendikası İstanbul Şubesi'ne giden emekçiler basın açıklamasını burada düzenlediler. Emekçileri Petrol-İş'e kadar takip eden polis sendika çevresinde de yoğun önlem aldı. İstanbul İşçi ve Kamu Çalışanları Sendikaları Şubeler Platformu adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, konuşmasına polisin kendilerine yaptığı baskıyı kınayarak başladı. Devlet ve hükümet yetkililerinin deprem felaketini yaşayan halkın acıları karşısında sorumsuz ve ilgisiz davrandığına dikkat çeken Dokuyucu, "Devlet yetkilileri emperyalist ağababalarının istekleri karşısında ise, 'elpençe divan' duruyorlar diye konuştu. Dokuyucu, onlar özelleştirmeyi, işçi kıyımını, düşük ücreti dayatarak, bölgesel savaşları kışkırtarak, yeryüzünü dünya işçilerine, emekçilerine ve ezilen halklara dar eden emperyalistlerin şefi, NATO ve IMF'nin baş patronu Clinton'a ülkemizin zenginliklerini altın bir tepside sunmanın telaşına düşmüşler" dedi.
Clinton'un gelişive AGİT Zirvesi nedeniyle 'İnsan hakları' ve 'demokrasi' cephesinden yeni "beklentilere" kapı açıldığını belirten Dokuyucu, 'insan hakları' ve 'demokrasi' söylemlerinin, emperyalistler açısından, yağma ve talanı örtüleyen şal olmaktan öte bir anlamı olmadığını vurguladı. Dokuyucu, emperyalistlerle yapılan tüm askeri antlaşmaların iptal edilmeden, emperyalistler ülke topraklarından def edilmeden, demokrasi cephesinden ileriye dönük tek bir adım atma olanağının bulunmadığını söyledi.
IMF, Dünya Bankası ve NATO'nun patronu Clinton'ın her milimetrekaresi emekçilerin kanı ve teriyle yoğrulan vatan topraklarını hayasızca çiğnediğini ifade eden Dokuyucu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu duruma kayıtsız kalınamaz. Ülkemizin sömürgeleştirilmesine ve halkımızın köleleştirilmesine bu ülkenin emekçileri ve onurlu yurttaşları olarak izin vermeyeceğiz. Özgürlük, bağımsızlık ve demokrasi bayrağı biz emekçilerin ellerinde dalgalanıyor. Halkların baş belası Clinton yurdumuzdan defol. Kahrolsun emperyalizm." Dokuyucu'nun konuşmasından sonra, "Clinton defol", "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganları atan emekçiler, daha sonra dağıldılar. Emekçilerin basın açıklamasına EMEP dışında hiçbir siyasi partinin katılmaması dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Clinton'a öfke adliyeye taşındı

SONRAKİ HABER

Clinton'ın çadırkent ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...