16 Kasım 1999 22:00

FARC ateşkes önerisini reddetti

Kolombiya'nın Amerikancı Devlet Başkanı Andres Pastara'nın gerillalara önerdiği ateşkes önerisine gelen yanıt sert oldu.

Paylaş
FARC ateşkes önerisini reddetti
Kolombiya'nın Amerikancı Devlet Başkanı Andres Pastara'nın gerillalara önerdiği ateşkes önerisine gelen yanıt sert oldu. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, (FARC) yılbaşı tatilinde ateşkes ilan edilmesini isteyen Pastrana'ya, eğer ateşkes istiyorsa, ABD ordusunun Kolombiya'daki onursuz operasyonlarına son verilmesini ve Kolombiyalıları yargılanmak üzere kendilerine verilmesini isteyen tüm dış ülkelerin taleplerinin reddedilmesi gerektiğini açıkladılar.
ABD ordusunun Kolombiya'daki varlığını güçlendirmek için çaba harcayan Andres Pastrana, geçtiğmiz günlerde yaptığı bir açıklamada 15 Aralık ve 15 Ocak tarihleri arasında ateşkes yapılmasını istemişti.
Bu bir aylık sürede ateşkese gitmek için koyduğu şartları önceki gün açıklayan FARC komutanları, hükümetin ekonomi politikalarını da tamamen değiştirmesini ve halkın ödediği tüm vergilerin sınırsız olarak kaldırılmasını istediler. Temel tüketim maddelerinin fiyatlarının dondurulmasının da talep edildiği talep listesinde işsizlik sigortası uygulamasına geçilmesi ve köylülere destek sağlanması gerektiği de dile getiriliyor.
Pastrana sessiz
Pastrana hükümeti, FARC'ın bu talepleri karşısında sessizliğini korurken, FARC'ın, kabul edilmeyeceğinin bilinmesine karşın hükümet karşısındaki moral üstünlüğünü artırmak için bu talepleri ileri sürdüğü ve bugünkü şartlarda hükümetle uzlaşmaya yanaşmayacağı yorumları yapılıyor.
Kolombiyalı trilyonerlerden Sabas Pretelt, "Eğer gerçekten ateşkes ile ilgilenselerdi, böyle davranmazlardı. Tüm taleplerinin 30 gün içinde gerçekleştirilmesini istemeleri ateşkese hayır demenin bir yoludur" şeklinde konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Rusya kılıçları çekti

SONRAKİ HABER

ABD-Türkiye füze görüşmeleri yakında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...