11 Kasım 1999 22:00

Rusya: 'Silahlı Çeçenler

   Türkiye'ye geçecek'

Paylaş
Rusya: 'Silahlı Çeçenler Türkiye'ye geçecek'
Rusya Savunma Bakanlığı, Çeçen liderliğinin, kendisine bağlı silahlı grupların bir bölümünü Türkiye'de yerleştirme seçeneği üzerinde durduğunu ileri sürdü.
'Hükümet kurulacak'
Bakanlığın yayın organı Krasnaya Zvezda (Kızıl Yıldız) gazetesinde dün birinci sayfada, "Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı Basın Sözcülüğü" imzalı bir açıklama, tam metin olarak yer aldı. Metinde, Çeçen güçlerin bazı kuvvetlerini Azerbaycan ve Gürcistan'a kaydırmayı düşündükleri, ayrıca gerekirse Gürcistan'da, Çeçenya Devlet Başkanı Aslan Maşadov başkanlığında sürgünde hükümet kuracakları iddiasına yer verildi.
Metinde, Türkiye ile ilgili olarak da, "Haydut gruplarının bir kısmının Türkiye topraklarında yerleştirilmesi seçeneği de incelenmektedir" denildi.
Azerbaycan'dan yalanlama
Öte yandan, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Rusya basınında, Azerbaycan üzerinden Çeçenya'ya yardım yapıldığı ve Çeçenya'nın, silahlı birliklerini Azerbaycan'a kaydırdığı yolunda çıkan haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı sert bir dille eleştirildi ve bu iddiaların "ne amaç taşıdığının anlaşılmadığı" belirtildi.
AGİT'te Rusya'nın işi zor
Bu arada, İnterfaks ajansı, İstanbul'daki AGİT Zirvesi sırasında Çeçenya sorunu nedeniyle Rusya'nın işinin oldukça zor olacağı yorumunu yaptı.
Baskı hazırlığı
Ajans, Batı'nın, Çeçenya konusunda Rusya'ya karşı İstanbul'da "adeta savaşa hazırlandığı" yorumunu yaparak, Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine'in, "Zirvede Batı, Rusya'ya karşı koordineli bir baskıya hazırlanıyor" yolundaki sözlerine yer verdi.
İstanbul şansı
Yorumda, ABD'li stratejist Zbigniev Brzezinski'nin, "Rusya'nın, Çeçenya'da soykırım yapmasına karşı İstanbul'daki şansın değerlendirilmesi gerektiği" yolundaki görüşüne de dikkat çekildi.
ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da genel grev

SONRAKİ HABER

Çin hükümetinden nükleer uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...