10 Kasım 1999 22:00

Yurdatapan ve Onaran,

   askeri mahkemede

Paylaş
Yurdatapan ve Onaran, askeri mahkemede
Genelkurmay Askeri Mahkemesi, "Düşünceye Özgürlük-38" adlı kitapçığın yayıncıları Şanar Yurdatapan ile Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Nevzat Onaran hakkında 'halkı askerlikten soğutma' suçunu düzenleyen TCK'nın 155. maddesini çiğnedikleri gerekçesiyle dava açtı.
Şanar Yurdatapan, dün Selimiye'de bulunan 1. Ordu Askeri Mahkemesi'ne çıkarken, Nevzat Onaran, 12 Kasım 1999 saat 10.00'da Kasımpaşa'da bulunan Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde ifade verecek. Dava konusu kitapçık, Mart 1998'de yayınlanan "Düşünceye Özgürlük-9" adlı kitapçığın bir kez daha aynen yayınlanmasından ibaretti. Kitapçığın yayıncıları Gazeteci Koray Düzgören ve Sanatçı Nilüfer Akbal, aynı mahkeme tarafından aynı suçtan yargılanmışlar, 2'şer ay hapse mahkûm olmuşlar, hüküm Yargıtay'ca onaylanmış ancak son çıkan erteleme yasası ile 3 yıl için ertelenmişti.
Mahkemeye ifade vermeye çağırılan Yurdatapan, "Askeri mahkemelerin doğal yargı mercii olmadığını, sivilleri yargılayamayacağını" belirterek, soruları yanıtlamadığını ve savunma yapmadıklarını söyledi. Yurdatapan, yalnızca TCK'nın 58 ve 155. maddelerinin Anayasa'ya aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istediklerini kaydetti.
Eski cezalar yeniden
'Düşünce Suçu'na Karşı Girişim tarafından yapılan açıklamada, 1080 yayıncılı "Düşünceye Özgürlük" kitabının devamı olan ve 41. sayısı geçen ay yayınlanan bu dizinin gelecek kitapçığında, bu kez başka yayıncıların, Yurdatapan ve Onaran'ın suçuna iştirak edip aynı metni bir daha yayınlayacakları söyleyerek, "Bakalım bu kısırdöngü nereye kadar gidecek?" denildi. Açıklamada, yeni açılan davanın bir başka boyutu daha olduğu ifade edilerek, şöyle devam edildi: "Düşünceye Özgürlük" dizisinin birçok kitabı hakkında davalar açılmıştı. Birçoğu hakkında da soruşturmalar sürüyordu. Basın yoluyla işlenen düşünce suçlarına erteleme getiren yasa ile bunların tümü 3 yıl için dondurulmuştu. Ancak 23 Nisan 1999'dan sonra yayınlanan 6 kitapçık kapsam dışında kalıyor. Düşünceye Özgürlük-38 de bunlardan biri. Eğer bunlardan ya da bundan sonra yayınlanacaklardan biri hakkında bir ceza verilirse, ertelenmiş tüm cezalar tekrar devreye girecek, açılmış davalar ve soruşturmalar kaldığı yerden devam edecek."
ÖNCEKİ HABER

'Demokratik Cumhuriyet' sağdan gidiyor

SONRAKİ HABER

Avrupa Birliği ve "kazın ayağı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...