10 Kasım 1999 22:00

'Fabrikam kapatılmasın, taşınmasın'

Marmara Bölgesi'ndeki depremde, yakınlarını, evlerini kaybeden Türkiye Vagon Sanayi AŞ ve Adapazarı Şeker Fabrikası işçileri, çalışmayan fabrikalarda işbaşı yaptılar.

Paylaş
'Fabrikam kapatılmasın, taşınmasın'
Marmara Bölgesi'ndeki depremde, yakınlarını, evlerini kaybeden Türkiye Vagon Sanayi AŞ (TÜVASAŞ) ve Adapazarı Şeker Fabrikası işçileri, "ağır hasar gören işyerlerinin kapatılması ve başka bir ile taşınması" yönündeki öneriler üzerine, çalışmayan fabrikalarda işbaşı yaptılar. "Fabrikam kapatılmasın, taşınmasın" diyen işçiler, işsiz kalma endişesi yaşarken, her iki fabrikada örgütlü sendikalar, hem ülkenin heme de Adapazarı'nın geleceği için buna izin vermeyeceklerini bildirdiler.
TÜVASAŞ'ın başka bir kente ya da il merkezinin 20 kilometre uzağındaki Söğütlü ilçesine taşınması önerisi tartışılırken, depremde yaklaşık 30 trilyon lira zarara uğrayan şeker fabrikasındaki enkaz kaldırma çalışmaları için ise henüz karar çıkmadı.
İşini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan TÜVASAŞ'taki 1650 ve Adapazarı Şeker Fabrikası'ndaki 1070 işçi, işyerlerine girip çalışmaya başladılar. TÜVASAŞ işçisi, bir yandan düşük kapasite ile üretime başlarken, diğer yandan da enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürüyor. Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda, "Bir çivi bile çakılmayacak" dediği Adapazarı Şeker Fabrikası'nda ise işçiler tarafından enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı.
'Bu ihanet olur'
TÜVASAŞ'ta örgütlü Demiryol-İş Sendikası'nın Genel Başkanı Ergun Atalay, fabrikanın il sınırları içinde de olsa, başka bir yere taşınmasına karşı çıkarak, "Bu, hem ülke ekonomisine hem de Adapazarı'na ihanet olur" dedi. Fabrikanın taşınmasını önerenlerin, TÜVASAŞ'la ilgili gerçekleri bilmediklerini, taşınma maliyetinin ülke ekonomisine büyük yük getireceğini ifade eden Atalay, bu tartışmaların noktalanması gerektiğini söyledi. Atalay, "TÜVASAŞ, en kısa sürede eski kapasitesine ulaşacaktır. Çünkü, TÜVASAŞ'a hem Adapazarı'nın hem de Türkiye'nin ihtiyacı var" diye konuştu.
'İzin vermeyeceğiz'
Şeker-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Feramuz Tunç da, depremden sonra Şeker Fabrikası'nın kapatılmasının yüksek sesle gündeme getirildiğini ancak, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Deprem sonrasında, Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ile birçok kez görüştüklerini, fabrikanın yeniden üretime başlayacağı yönünde güvence aldıklarını belirten Tunç, "Fakat, uygulamada verilen sözlerin aksini yaşadık" dedi.
Adapazarı Fabrikası'na "Bir çivi bile çakılmayacak" diye talimat gönderildiğini öne süren Tunç, şöyle konuştu: "Şeker Fabrikası`nın depremde 30 trilyon lira zararı var. Kireç ocağı ve kazan dairesi tamamen yıkıldı. Fakat, bu ünitelerin onarılması çok zor bir olay değil. Genel müdürlük ve teknik elemanlarımızın maddi gücü var. Hiç kimseden yardım istemeden, 6 ay içinde yepyeni bir şeker fabrikası kurabiliriz."
Pancar üreticisi de etkilenecek
Tunç, Adapazarı Şeker Fabrikası'nın kapatılmasının işçilerin yanı sıra 15 bin pancar üreticisi ile bölgedeki esnafı da olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, "Fabrikanın yeniden doğuşu için hep birlikte mücadele vermeliyiz" diye konuştu.
Fabrikanın geleceğinin belirsizliğinin yanı sıra yörede üretilen şeker pancarının Alpullu ve Susurluk'taki şeker fabrikalarına nakliyesinde de büyük sorunlar yaşandığını kaydeden Tunç, şöyle devam etti: "Bölgede, 15 bin ekici 480 bin ton şeker pancarı üretiyor. Bugüne kadar ancak 180 bin ton pancar Alpullu ve Susurluk'a nakledilebildi. Kalan 300 bin ton şeker pancarı, 3 ay içinde nakledilemezse, kullanılamaz hale gelecek. Bu soruna da çözüm bulunmalıdır."
ÖNCEKİ HABER

KESK mitinglere hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Tutuklular tedavi edilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa