07 Kasım 1999 22:00

Tahkim ilaçta tekelleşmeye yol açacak

İlaç sektöründe de büyük firmalarının kendi pazarlama ağlarını kurarak eczaneleri devre dışı bırakmayı hedefledikleri ve tahkimin ürünü olduğu bildirildi.

Paylaş
Tahkim ilaçta tekelleşmeye yol açacak
Dünyadaki çokuluslu şirketlerin önlerinde engel görmek istemediği ve tahkimin bunun bir ürünü olduğu belirtilerek, ilaç sektöründe de büyük firmalarının kendi pazarlama ağlarını kurarak eczaneleri devre dışı bırakmayı hedefledikleri bildirildi.
4. Bölge Adana Eczacılar Odası'nca düzenlenen "Tahkim Yasası, Ülkeye ve Eczacılara Etkisi" konulu panel, önceki gün Adana'da yapıldı. Oda Başkanı Erdoğan Çolak, açış konuşmasında, Tahkim Yasası ile yargının denetim hakkının elinden alındığını, hükümetin bu konuda uluslararası sermayenin isteği doğrultusunda hareket ettiğini vurguladı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkel Minibaş da, kapitalist sistemin krizlerle beslendiğini anlattı. Kapitalist sistemin, krizleri azgelişmiş ülkelere transfer ederek aştığını bildiren Prof. Dr. Minibaş, "Kapitalist sistem artık önünde engeller görmek istemiyor. Devlet, üretim ve fiyatlandırma, doğal kaynakların kullanımı konularında elini çekiyor. İşte Tahkim Yasası bunun ürünü. Bu yasayla yabancı sermayenin ülkemize akmasını beklemek hayalcilik olur" diye konuştu.
KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldırım Uler de, Tahkim Yasası'nın Türkiye'de yeni olmadığını, Kırım Savaşı sanrası ve kapütilasyonlar ile benzer tavizlerin verildiğini ifade etti.
Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç ise, 10 büyük firmanın dünyadaki ilaç satışlarının yüzde 50'sini elinde tuttuğunu belirtti. Domaç, ilaçta patent hakkının kabul edilmesiyle, ilaç üretiminde tekel konumundaki firmalara, istediği ilacı üretme ve istediği fiyatı satma hakkının verildiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Elma üretimi yok oluyor

SONRAKİ HABER

'Bakü-Ceyhan hattı ABD'nin çıkarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa