31 Ekim 1999 22:00

Rus bombaları yine sivilleri vurdu

Çeçenya'da operasyonlarını sertleştiren Rus birliklerinin, havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda 120 civarında kişinin öldüğü bildiriliyor.

Paylaş
Rus bombaları yine sivilleri vurdu
Çeçenya'nın birçok bölgesinde operasyonlarını sertleştirerek sürdüren Rus birliklerinin, havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda 120 civarında kişinin öldüğü bildiriliyor. Aralıksız süren bombardımanlarda ikinci kez bir mülteci konvoyu hedef alındı.
Rus topçu birliklerinin, önceki gün Çeçenya'ın Başkenti Grozni yakınlarında mülteci konvoyunu vurduğu, bombardımanda 20 kişinin öldüğü bildirildi. Çeçenya Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Apti Batalov, Grozni'den Navurskaya yöresine giden 5 araçlık konvoyun Rus saldırısına uğradığını söyledi. Batalov, konvoya Petropavlovski yakınlarında ateş açıldığını bildirdi. Grozni'nin doğusunda üç gün önce de bir konvoy, Rus jetlerinin saldırısına uğramıştı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, saldırıda 25 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
'100 militan öldü' iddiası
Rus savaş uçakları, önceki gece boyunca Çeçenya'nın başkenti Grozni ve çevresini bombalarken, İnterfax ajansı, Rus jetlerinin 50 sorti yaptıklarını, bombardımanda 100 kadar Çeçen militanının öldüğünü kaydetti. Bombardımanda, Çeçen militanların silah ürettiklerinin iddia edildiği elektrik aletleri fabrikasının hedef alındığı belirtilirken, Çeçen askeri yetkilisi de Rus bombardımanının sürdüğünü söyledi. Rus topçu birliklerinin hava operasyonuna destek verdiğini belirten Çeçen yetkili, Rusların Grad füzeleriyle başkentin kuzey ve kuzeydoğu mahallelerini ateş altında tuttuğunu anlattı. Çeçen yetkili, 100 militanın öldüğü yolundaki haber konusunda ise açıklama yapmaktan kaçındı.
Gudermes sarıldı
Bu arada, Rus birliklerinin Çeçenya'nın ikinci büyük şehri Gudermes'i de kuşatma altına aldıkları belirtiliyor. Rusya askeri komutanlığı, Grozni'nin 30 kilometre doğusundaki kentin dün kuşatıldığını belirtti. İnterfax Ajansı, kentteki yerel yetkililerin ve Çeçen militanlardan, Rus askerlerine karşı direnişe son vererek silahlarını teslim etmelerini istediklerini de bildirdi.
'Onlar bizim vatandaşımız'
Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Çeçen mültecilerin sorunlarının çözümlenmesi amacıyla uluslararası örgütlerle işbirliğine gitmeye hazır olduklarını söyledi. İvanov, "Bu kişiler bizim vatandaşlarımız." şeklinde konuştu.
Maşadov'dan öneri
Öte yandan, Çeçenya Devlet Başkanı Aslan Maşadov, Rusya ile yapıcı görüşmelerde bulunmaya hazır olduklarını, ancak Çeçenya'ın bağımsızlığından vazgeçmeyeceklerini belirtti. Maşadov, "Siyasi yetkililer sağduyulu davranırlarsa, Rusya ile Çeçenya iyi komşuluk çerçevesinde görüşmeler yapabilir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sonunda gittiler

SONRAKİ HABER

Kafkaslar'ın bağımlı değişkeni:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...