27 Ekim 1999 21:00

Açılışta Tarım Bakanı'na öfke

Çine Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından kurulan bir tesisin açılışını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Ziya Gökalp, üreticilerin tepkisiyle karşılaştı.

Paylaş
Açılışta Tarım Bakanı'na öfke
Celal Şenol
Çine Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından kurulan "Faydalı Böcek Üretim Tesisleri"nin açılışını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Ziya Gökalp, üreticilerin tepkisiyle karşılaştı. Bakan Gökalp konuştuğu esnada "Tefecilere, faizcilere, rantçılara kaynak buluyorsunuz, köylülere gelince yok diyorsunuz. Hepiniz yalan söylüyorsunuz" diye bağıran Sökeli üretici Adem Karakaş, gözaltına alındı.
Aydın'ın Çine ilçesinde 35 milyara mal olan ve günde 300 dönüm araziye yetecek miktarda 6-7 milyar böcek üretecek olan tesisin açılışına üreticiler itibar etmezken, Söke Ziraat Odası kaldırdığı iki minibüsle bir grup üreticiyi açılış törenine götürdü. Açılışa daha çok, üretici olmayan, toprakla bağı bulunmayan MHP'lilerin katılması ise dikkati çekti.
ABD, Rusya, Japonya'nın yanı sıra Almanya'nın mısır üretim alanlarının yüzde 75'inde mısır kurduna karşı kullanılın "faydalı böcek" uygulamasını Türkiye'ye getirecek olan tesisin açılışını yapan Bakan Gökalp, ülkenin içinde bulunduğu koşullar içerisinde her kesime yardımcı olmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Ülkede "tarım reformu" yapılması gerektiğini savunan Gökalp, "Ülkemizde toprak kanunu yok. 850 bin ton pamuk üretilen bir 1 milyon 200 bin ton pamuk işleyen tesislere teşvik kredileri verilmiş. Uygulanan bu yanlış politikalarla ülke geriye götürülmüş. Çiftçimizin her kesimini memnun etmeye çalışacağız ve pamuk üreticimize de 20 sent vermek için gayret sarf ediyoruz" dedi.
Üretici muhatap alınmadı
Gökalp'in konuşması esnasında Sökeli üretici Adem Karakaş'ın, "Tefecilere, faizcilere, rantçılara kaynak buluyorsunuz, köylülere gelince yok diyorsunuz. Cavit Çağlar banka hortumlarken, Edez'ler, Civan'lar ABD'ye yatırım yaparken neredeydiniz? Hepiniz aynısınız. Yalan söylüyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. Bakan Gökalp, tepki karşısında "Sen muhatabım değilsin" diyerek konuşmasını sürdürürken; üretici Karakaş, önce MHP'lilerin kordununa alınarak alandan çıkarıldı. Ardından "ifadesi alınmak üzere'' gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

Bor yağmasına tepki

SONRAKİ HABER

Pazarcı da halk da şikâyetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...