27 Ekim 1999 21:00

UCK'ya destek azalıyor

Kosova'yı işgal eden batılı emperyalistler tarafından kurulan Demokratik İlerleme Partisi'nin, Sırplar ve Çingeneler'in yanı sıra Arnavutlar üzerindeki zorba uygulamaları da tepkilere yol açıyor.

Paylaş
UCK'ya destek azalıyor
Kosova'daki NATO ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) yönetimi, Arnavutlar da dahil olmak üzere bölgede yaşayan halkların tepkisini topluyor. Kamuoyu yoklamaları, UCK'nın lideri Haşim Taçi tarafından kurulan Kosova Demokratik İlerleme Partisi'nin ardındaki halk desteğinin giderek düştüğünü gösteriyor. UCK'nın özellikle Sırplar, Çingeneler ve siyasi muhalifler üzerindeki baskıcı uygulamaları, Amerikancı örgüte karşı öfkenin artmasına yol açıyor.
Yüzde 10'un altında
Bazı kamuoyu yoklamalarının sonuçları, muhtemel bir seçimde Taçi'nin başarısızlığa uğrayacağını ve batı tarafından "ılımlı lider" olarak nitelenen Kosova Demokratik Birliği lideri İbrahim Rugova'nın seçimleri rahat kazanacağını gösteriyor. Bir araştırmaya göre, Rugova ile Taçi arasındaki oy oranı dörde karşı bir. Bir başka araştırmaya katılan 2500 seçmenden yüzde 92'si Rogova lehine oy vermeyi düşünüyor. Araştırmalara göre, Taçi'nin memleketi Drenica'da bile desteği çift basamaklı sayılara ulaşmıyor.
Yugoslavya harekâtı öncesi ve sonrasında UCK'yı açıktan destekleyen ABD ise, örgütün 'nihai hedefleri'ni sırtında bir yük olarak değerlendiriyor. Kosova topraklarının batılı emperyalistler ve Rusya tarafından yağmalanmasıyla birlikte, pastanın en büyük parçalarından birini kapan ABD, UCK'nın siyasi hayallerinin gerçekleşmesine izin vermeyecek gibi görünüyor.
Nitekim, silahlarını büyük ölçüde bırakan örgüt, Birleşmiş Milletler kararıyla, Kosova Koruma Gücü (KPC) adı altında bir 'bekçi gücü'ne dönüştürüldü.
KPC, UCK'nın sözde
İçişleri Bakanlığı tarafından bizzat yürütülen Sırplara yönelik şiddet eylemlerine katılıyor.
Zorbalık yapıyorlar
Bu arada, bünyesinde uyuşturucu kaçakçıları ve karaborsacıları barındıran UCK'nın Kosova'da yaşayan Sırplara evlerini satmaları için baskı yaptığı belirtiliyor. Ayrıca iki BM polis yetkilisi hakkında da benzer suçlamayla soruşturma yürütülüyor. Gazetelerde çıkan haberlerde, pahalı arabalarla dolaşan UCK milislerinin, Sırpların evlerinin yanı sıra, bazı belediye binalarının denetimini de ele geçirerek Arnavutlara verdikleri belirtiliyor. Çingenelerin durumu da Sırplardan çok farklı değil. Priştine'nin dışındaki bir kampta tutulan 40 bin Çingene'nin sayısı 800'e indirildi. Kışı çadırlarda geçirmek zorunda kalan Çingeneler, Sırplara destek olmakla suçlanıyor. UCK'lıların, Rugova yanlılarına da baskı ve şiddet uyguladıkları kaydediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Derbent halkına tapu oyunu

SONRAKİ HABER

Rusya'nın ikinci hedefi Gudermes

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...