19 Ekim 1999 21:00

Sağlığın payı düşürüldü

Geçen yıl bütçeden sağlığa ayrılan pay yüzde 2.5 olarak belirlenirken, bu yıl Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı bütçede yüzde 2.3'e düşürüldü.

Paylaş
Sağlığın payı düşürüldü
Sağlık bu yıl da bütçeden en düşük paylardan birisini aldı.
Türkiye bütçesinden sağlığa ayrılan pay her geçen gün düşerken, 2000 bütçesinde de durum değişmedi. Geçen yıl yüzde 2.5 olarak belirlenen sağlığa ayrılan pay, Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı bütçede yüzde 2.3'e düşürüldü. Dünya Sağlık Örgütü'nün yüzde 10 olması gerektiğini söylediği bu oran, 1960 yılından itibaren sürekli azaltıldı. 1960 yılında bütçeden yaklaşık yüzde 6'lık bir pay ayrılırken, her yıl düşürülen oran, önümüzdeki yıl için yüzde 2.3 oldu.
Durmuş yüzde 5 istedi
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 2000 yılı bütçesinden sağlığa hak ettiği payın verilmesi gerektiğini söyleyerek, bunu asgari yüzde 5 olarak açıkladı. Eğitim, ulaşım ve diğer hizmetler kadar sağlığın da önemli olduğunu vurgulayan Bakan Durmuş, "Sağlıktan vazgeçemeyiz. Sağlığı olmayanın eğitimi de olmaz. Sağlık da diğer hizmetler kadar önemli. Bu nedenle hizmetler arasında denge sağlanmalı ve sağlığa asgari yüzde 5 pay verilmeli" dedi.
Avrupa'nın gerisinde
Sağlık Bakanı Osman Durmuş bakanlık bütçesini 2 kat artırarak yüzde 5 olması gerektiğini söylerken, bu rakamın batı ülkelerinin çok gerisinde kaldığı da istatistiklerde ortaya çıktı. Almanya'da 1998 bütçesinden sağlığa yüzde 17, Avusturya'da yüzde 14, ABD'de yüzde 19, Fransa'da yüzde 16, İngiltere'de yüzde 14, İtalya'da yüzde 11'lik bir pay ayrıldı.
ÖNCEKİ HABER

Refah payı aldatmacası

SONRAKİ HABER

İşçi hükümeti istifaya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa