17 Ekim 1999 21:00

İşsizlik artıyor

Türkiye'de işsizlik son bir yıl içinde yüzde 6.4'ten yüzde 7.3'e, eksik istihdam ise yüzde 6'dan yüzde 6.9'a yükseldi.

Paylaş
İşsizlik artıyor
İstihdam artışının, önemli ölçüde ekonomik büyümenin gerisinde kaldığı, işsizlik oranının ise son dört yılda yüzde 7.2'den yüzde 7.3'e yükseldiği bildirildi. Türk-İş'in "İstihdam ve İşsizlik" araştırmasına göre, özellikle sanayi ve hizmetler sektöründe son bir yıl içinde istihdamda gerileme olurken, tarım sektöründeki istihdamda ise artış oldu.
Araştırmada, resmi kaynaklarca açıklanan işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığı, hesaplanan ve rapor edilen işsizlik oranının, daima var olan gerçek işsiz sayısının gerisinde kaldığı savunularak, bunun temel nedeninin iş bulmaktan umudunu yitirmiş, cesareti kırılmış işçilerin işgücü kapsamına katılmamaları olduğu kaydedildi.
Türk-İş araştırmasında tarımın toplam istihdam içindeki payının 1998'de yüzde 42.5'ten, 1999'da yüzde 45.8'e yükseldiği vurgulandı.
Aynı dönem içinde sanayinin toplam istihdam içindeki payının yüzde 23'ten yüzde 20.5'e, hizmetler kesiminin istihdam payının ise yüzde 34.5'ten yüzde 33.7'ye gerilediği belirtilen araştırmada, Türkiye'de işsizlik oranın ise son dört yılda yüzde 7.2'den, yüzde 7.3'e yükseldiği bildirildi.
Türkiye'de son bir yıl içinde, sadece işsizliğin yüzde 6.4'ten yüzde 7.3'e, eksik istihdamın ise yüzde 6'dan yüzde 6.9'a yükseldiği belirtilen Türk-İş araştırmasında, Türkiye'de var olan eksik istihdam sorununun, atıl işgücünü her geçen gün daha da artırdığı kaydedildi.
Araştırmada, işin niteliğine ve elde edecekleri gelir ya da ücrete aldırmaksızın çalışanların oluşturduğu eksik istihdamın tamanına yakınının tam anlamıyla işsiz olduğu belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Kristal-İş Kongresi'nde ağır suçlamalar

SONRAKİ HABER

Zehrin yanına prefabrik konut!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...