16 Ekim 1999 21:00

'Barış içinde bir arada yaşamak istiyoruz'HADEP'in yeni Genel Başkanı Demir, dün bölge illerini kapsayan gezisine başladı.

Paylaş
'Barış içinde bir arada yaşamak istiyoruz'
HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, dün Diyarbakır'dan tüm bölgeyi kapsayan gezisini başlattı. Diyarbakır'da kalabalık bir kitle tarafından sloganlar ve zılgıtlarla karşılanan Demir, "Barış içinde bir arada yaşamaktan başka isteğimiz olmadı. Artık yeter, OHAL bize lazım değil" dedi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren polisin geniş önlem aldığı HADEP Diyarbakır İl Örgütü önünde toplanan binlerce Diyarbakırlının yanı sıra, çok sayıda kişi de Demir'i havaalanında araç konvoyu oluşturdu. Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Yenişehir belediye Başkanı Remzi Azizoğlu, Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Can Tekin ve çok sayıda sendikacı ile parti yöneticisinin de bulunduğu grup, havaalanından kent merkezine kadar konvoy oluştururak ilerledi. Demir, yol boyunca seçim aracından halkı selamladı.
HADEP binası önünde sayısı 10 bini aşan kalabalık, sık sık kalabalık "Biji Aşiti", "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük", "HADEP halktır, halk burada", "İdama hayır, barış hemen şimdi", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı. Burada bir konuşma yapan HADEP Genel Başkanı Demir, "Barış içinde bir arada yaşamaktan başka isteğimiz olmadı. Barışı bizim için ne kadar istiyorsak dünya halkları içinde o kadar istiyoruz. Barış, kardeşlik ve özgürlük demekse, barışın yolu da belli. Artık yeter OHAL bize lazım değil. Koruculuk sistemi lağvedilmeli. Köyünden göçenlerin yerlerine dönebilmesi için gerekli tüm adımlar atılmalı" dedi.
Demokratik anayasa
Yargıtay Başkanı'nın bile daha demokratik bir anayasadan yana olduğunu söyleyen Demir, şöyle devam etti: "Daha demokratik bir anayasa bu halkın hakkıdır. Öyleyse gelin onu yapalım. İdamları kaldıralım. 12 Eeylül düzeninin hukuksuz yargılamaları sonucu 10 bini aşkın insan zindanlarda çürüyor. Gelin toplumsal barışın yeniden inşaası için genel af çıkaralım. Geçmişte, 'Şiddet ve çatışma ortamı sürerken daha demokratik bir anayasa çıkarmak mümkün değildir' diyenlere buradan sesleniyorum. Silahlar da sustu, sözünü ettikleri nedenler de ortadan kalktı, öyleyse ne diye duruyorsunuz, barış hemen şimdi."
Demir, konuşmasında tutuklu DEP Milletvekilleri Hatip Dicle ve Leyla Zana'dan da bahsettiği konuşmasını, "Yıllardır cezaevinde yatıyorlar. Onların da barış kardeşlik sevgi ve dostluk mesajlarını da sizlere getirdim" diyerek bitirdi.
Bir süre parti il binasında HADEP yetkilileriyle görüşen Demir, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik'i makamında ziyaret etti. Diyarbakır Demokrasi Platformu'yla da bir görüşme yapan Demir, bu sabah saat 08.30'da Siirt'e hareket edecek.
ÖNCEKİ HABER

Sapanca'da belediyeden

SONRAKİ HABER

Deprem enkazına ithal yıkımcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...