03 Ekim 1999 21:00

Marmara balıkları zehir saçıyor

Körfez depreminin denize dökülen kimyasal atıklar, çok sayıda kişinin zehirlenmesine neden oldu. Sadece önceki gece, 150 kişinin zehirlendiği bildirildi.

Paylaş
Marmara balıkları zehir saçıyor
Körfez Depremi'nin ardından başta Tüpraş ve AKSA olmak üzere çevredeki sanayi tesislerinden Marmara Denizi'ne sızan kimsayal atıklar, tüm bölgede halk sağlığını tehdit ediyor. İstanbul'da önceki gece yaklaşık 150 kişi balık yediği için zehirlendi ve hastanelere kaldırıldı. İstanbul Valiliği, zehirlenme üzerine Marmara balığı satışını yasaklarken, İstanbul Balık Hali'nde satışlar ve Körfez bölgesinde balık avı durduruldu.
İstanbul'da, önceki akşam, Marmara Denizi'nde tutulan balıklardan yiyen 150 kişi zehirlendi. Zehirlenenler çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. İstanbul İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Mecit Çalışkan, İstanbul'da Marmara orijinli balıkların satışının valilik emriyle yasaklandığını açıkladı. Dr. Çalışkan, önceki akşam yaklaşık 150 kişinin, alerjik belirtiler ve kaşıntı şikâyetiyle hastanelere başvurduğunu belirterek, "Yaptığımız çalışmalarda bu kişilerin Marmara orijinli balıkların yenmesiyle hasta olduklarını gördük. Dün geceden beri tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.
Çeşitli yerlerden alınan balık numunelerinin Hıfzıssıhha, Büyükşehir Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarlarına gönderildiğini kaydeden Dr. Mecit Çalışkan, "Numunelerle ilgili laboratuvarlardan çıkacak sonuçlar gelinceye kadar, İstanbul'da Marmara orijinli balıkların satışı valilik emriyle yasaklandı" diye konuştu.
Dr. Çalışkan, bu durumun Marmara'nın kirlenmesine bağlı olduğunu belirterek, "Daha çok Yalova, Gölcük tarafında avlanan balıklardan olduğunu düşünüyoruz. Sahil güvenliğe haber verdik, balıkların yakalanmaması konusunda" dedi. Marmara Denizi'nin kirlendiği gibi balıkların da kirlendiğini ifade eden Dr. Çalışkan, "Balıkların yediği belki metallerden olabilir, yani ağır metal zehirlenmesi dediğimiz olaylar da olabilir. Ama bunun sonucunu laboratuvar tetkiklerinden öğreneceğiz. Özellikle Marmara hamsisinin yenmemesini istiyoruz" dedi. Hastaneye kaldırılanların sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydeden Dr. Mecit Çalışkan, "Çoğu taburcu oldu. Ama biz her ihtimale karşı tedbir almak zorundayız. Kokmuş veya bekletilmiş balıklardan olabilir diye düşündük, ama öyle olmadığını gördük. Bu balıklar taze balıklar" diye konuştu.
Halde balık satışı durduruldu
Bu arada, Kumkapı'daki Su Ürünleri Hali'ndeki balıkçılar, İstanbul Valiliği tarafından balık satışlarının yasaklandığına ilişkin bir anons yapıldığını belirterek, nedeni konusunda bir açıklama yapılmadığını söylediler. Balıkçılar, sabah saatlerinde 10 tekneden numuneler alındığını anlatarak, yasağın balık zehirlenmesinden olduğunu sonradan öğrendiklerini belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Bir demokrasi fotoğrafı!

SONRAKİ HABER

Öcalan davasında Yargıtay süreci

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa