01 Ekim 1999 21:00

GAP tahkimli satılacak

ABD'li şirketler başta enerji ve telekomünikasyon olmak üzere GAP'ta yapacakları yatırımlar için tahkimin uyum yasalarının çıkmasını bekliyor

Paylaş
GAP tahkimli satılacak
ABD tekellerinin gözü, uluslararası tahkimin uyum yasalarının çıkmasında. Çünkü dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projjesi olan GAP'ın kaynaklarına el atmak için uluslararası tahkimin yasal olarak uygulamaya girmesini bekliyorlar.
Uluslararası tahkim yasasıyla ilgili düzenlemenin ardından, ABD'li işadamları, enerji ve Telekom başta olmak üzere, GAP bölgesindeki yatırımlara karşı yoğun bir ilgi göstermeye başladılar. ABD'li işadamları, uluslararası tahkim ile ilgili düzenlemenin ardından, Türkiye'deki enerji projelerinin hepsine katılmaya istekli olduklarını, fakat tahkimin, sözleşmelere uygulanmasına imkân verecek bir uygulama yasasının mutlaka gerekli olduğunu belirtiyorlar.
İşadamları, uluslararası tahkimle ilgili düzenlemenin ardından, sıranın Türkiye'deki enerji projeleri için gerekli uluslararası finansmanın bulunmasına geldiğini hatırlatarak, gerekli uygulama yasasının çıkartılmasının ardından, 10 milyar dolarlık krediyi de rahatça bulabileceklerini vurguluyorlar.
ABD'li telellerin asıl hedefi ise enerji ve tarım potansiyeli bakımından dünyanın sayılı projelerinden olan GAP'ta. Hükümetin GAP'ta yatırım çağrısına tekellerin temsilcileri, tahkimin uygulanması şartını koşuyorlar.
Parris'ten GAP çıkarması
Öte yandan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris başkanlığındaki bir heyet, bu ay içinde Türkiye'de iş yapan yaklaşık 150 işadamıyla birlikte GAP bölgesini ziyaret edecek. ABD Başkanı Bill Clinton'ın, GAP bölgesine daha çok ticari ilgi gösterilmesi çağrısının ardından, Türkiye'de iş yapan 150 kadar işadamına, GAP turu için davetler gönderildi.
Mark Parris başkanlığındaki ABD'li işadamlarının, GAP bölgesindeki yatırım imkânları ve ortak ticaret konusunda incelemelerde bulunacakları belirtiliyor. ABD'li işadamlarının, GAP bölgesi çerçevesinde bir serbest ticaret alanı oluşturulması için de ön değerlendirmelerde bulunacakları ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD'nin Kore marifetleri büyüteç altında

SONRAKİ HABER

FBI ajanları Ankara'da işbaşı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...