30 Eylül 1999 21:00

Saldırı dışarı taştı

Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde yaşamını yitiren tutuklulardan memleketlerine gönderilenlerin cenazeleri, polis tarafından kaçırılarak toprağa verildi.

Paylaş
Saldırı dışarı taştı
Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde yaşanan katliamda yaşamını yitiren tutuklular için İstanbul ve İzmir'de yapılacak törenlere katılmak isteyenlere ve Malatya'da cenaze töreninden dağılanlara polis ve jandarma saldırdı. Cenazeler, polis tarafından kaçırılarak toprağa verildi. Katliamda yaşamını yitiren Ahmet Savran Aydın'da, Halil Türker ve Aziz Dönmez Tokat'ta, Zafer Kırbıyık Adana'da, Abuzer Çat Malatya'da, Nevzat Çiftçi İzmir'de, Ümit Altıntaş ise İstanbul'da toprağa verildi. Önceki gün otopsilerin ve işlemlerin Adli Tıp Kurumu'nda tamamlanmasının ardından cenazelerini alan aileler, memleketleri olan illere hareket ettiler. Ancak cenazeler, ailelerin istediği şekilde değil, polis tarafından apar topar toprağa verildi.
Ulucanlar Cezaevi'nde katledilen Ümit Altıntaş için dün düzenlenen törene polis saldırdı. Altıntaş'ın cenazesi önceki gün ailesinin ve avukatların rızası olmamasına rağmen, polis tarafından kaçırılarak Karacaahmet Mezarlığı'na gömülmüştü. Ümit Altıntaş'ın eşi Melek Altıntaş, cenazenin kendilerinden izinsiz kaçırılarak gömülmesine tepki gösterdi. Altıntaş için tören düzenlemek isteyen ailesi ve 200 kadar Kızılbayrak okuru, Karacaahmet Mezarlığı girişinde polisin saldırısına uğradı. Saldırıda 90 kişiyi döverek gözaltına alan polis, basın mensuplarını da tartakladı.Yaralananlar Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırılırken, gözaltına alınanların Selimiye Karakolu ve Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü bildirildi.
İzmir'de katılım engellendi
Nevzat Çiftçi için memleketi İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Helvacı beldesinde yapılmak istenen cenaze törenine İzmir'den giden kitleye jandarma saldırdı. İzmir'den gelen otobüslerden inen ve jandarmanın saldırısına maruz kaldı. 90 kişi gözaltına alındı.İHD İzmir Şube Sekreteri Aysel Çiçek ve İHD yöneticilerinden Selahattin Ilgaz, Gani Oğuz, EMEP İzmir Başkanı Haydar Cenan ve il yöneticisi Hakkı Tali, HADEP ve ÖDP il yöneticileri, Avukatlar Zeynel Kaya, Yasemin Yakut, Erdal Yağçeken, Sevgi Binbir, Genel-İş 5 No'lu Şube Başkanı Murat Hançer'in de aralarında bulunduğu gözaltına alınanlar, Aliağa ve Helvacılar Jandarma Karakollarına götürüldüler. Nevzat Çiftçi'nin cenazesi bir törenle, Helvacı Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Malatya'da 8 gözaltı
Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde katledilen tutuklulardan Abuzer Çat'ın cenaze töreninden sonra dağılan gruba müdahale eden polis, 8 kişiyi gözaltına aldı. Yeşiltepe Şehir Mezarlığı'nda toprağa verilen Abuzer Çat'ın cenaze törenine yaklaşık 400 kişi katıldı.
Duruşmasını beklerken ölüm haberi geldi
Katliamda ölen eski güreşçilerden ve Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Savran'ın (33) cenazesi, Aydın'ın Umurlu beldesinde geç saatlerde polis zoruyla toprağa verildi.
Savran'ın cenazesi, Umurlu'ya, önceki gün saat 20.30 sıralarında getirildi. Cenaze, gece yarısı gömülmeye zorlandı. Ailenin sabah törenle gömmek istemesi polis tarafından engellenmesine rağmen, yine de çevre halktan cenazeye katılım oldu. Zafer Karabıyık'ın cenazesi ise, önceki gece saat 20.00'de Adana'ya getirildi. Ancak Karabıyık'ın cenazesi de polis tarafından kaçırılarak toprağa verildi.
Öte yandan cezaevlerinde de eylemlerin sürdüğü bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Eyvah Meclis yine açılıyor!

SONRAKİ HABER

Cesetler zorlukla teşhis edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...