22 Eylül 1999 21:00

Tarım alanları artık imara açılmasın

Tarım alanları artık imara açılmasın
Eskişehir Tarım ve Gıda Platformu, Türkiye genelinde 1.5 milyon hektar tarım alanının yok edilerek konuta açıldığını bunun da zemin emniyeti açısından büyük riskler taşıdığını bildirdi.
Platform tarafından yapılan açıklamada, 17 Ağustos'ta meydana gelen depremin Türkiye'de bazı gerçeklerin ortaya çıkması açısından adeta bir "milat" olduğu belirtilerek, "Vurgunu her şeyden üstün tutan rant sahiplerine, kendi kişisel kâr ve çıkar duygularına mağlup olan hemen herkese adeta bir şamar gibi inmiştir. Deprem bölgesinde özellikle tarım alanlarına yapılan konut ve sanayi tesisleri adeta bir kâğıt gibi devrilmiştir. Buna karşılık sınıfı düşük, sağlam zeminli alanlarda yapılanların önemil bir bölümü hasarsız olarak kalabilmiştir" denildi.
Konuta açılan tarım alanlarının yarısının sulanabilir arazilerden oluştuğunu açıklayan platform, özellikle toprak derinliğinin de yüksek olduğu alüvyal alanları kapsayan yüzde 67'lik 1. ve 2. sınıf alanların bulunduğu kesimlerdeki yapılaşmanın taban suyunun da yüzeye yakınlığı ile bir araya gelmesi ile zemin emniyetini "riskli" hale getirdiğini belirtti.
Açıklamada, yüzde 80'inin 1.2 ve 3. sınıf tarım alanında kurulduğu Eskişehir'in deprem açısından büyük risk taşıdığı kaydedildi.
Başroldekiler değişmeli
Platform adına yapılan açıklamada şu vurgulara da yer verildi: "Duyarlı çevrelerin karşı çıkmalarına rağmen; Yalova'da Hacımehmet ovasını, Sakarya'da nehir yatağınının yer değiştirdiği alüvyal birinci sınıf tarım alanlarını; İzmit'te düz, tarıma uygun nitelikli alanları sahte raporlarla, yönetmelik değişiklikleriyle; bazen de mahkeme kararlarına karşın, ruhsatsız olarak konuta ve sanayiye açan zihniyet bugün hesap vermelidir. Asıl hesap vermesi gerekenler, sütten çıkmış ak kaşık gibi yine başrolleri kimseye bırakmamaktadır. Oysa artık başrolleri bilimin ve iligili meslek disiplinlerinin ve meslek odalarının oynaması gerektiğini anlamak noktasındayız.
Eğer bu depremden de gerekli dersi alamazsak, doğanın yeni bir şamarında bugünden daha kötü duruma düşmemiz işten bile değildir. Adana'da Çukurova'yı, Bursa'da Bursa Ovası'nı, Eskişehir'de bir vişnelik alanını bir daha geri getirmek mümkün değildir. Ancak, depremden gerekli dersi alarak, yeni yapılaşmalarda doğru alanları tercih ederek, bilime geri dönelim. Başka kurtuluşumuz yok."

Evrensel'i Takip Et