22 Eylül 1999 21:00

Dünyada 800 milyon insan aç

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada toplam 800 milyon kişinin açlık çektiğini vurguladı.

Paylaş
Dünyada 800 milyon insan aç
Neoliberal politikalar her yıl açlar ordusuna milyonları katıyor. FAO'nun verilerine göre, dünyada 800 milyon insan açlıkla karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Taylan Onul, başta Afrika olmak üzere, Orta Asya, Güney ve Orta Amerika ile Orta Doğu ve Güney Asya ülkelerinde 800 milyon kişinin açlık çektiğini vurguladı.
Çocuklar açlıktan ölüyor
Dünyada her yıl açlıktan milyonlarca insanın öldüğünü ve bu ölenlerin büyük bir bölümünün de 0-5 yaş arasındaki çocuklar olduğunu kaydeden Onul, FAO'nun önümüzdeki 15 yıl içinde, açlık çeken insan sayısını yarı yarıya indirmeyi hedeflediğini bildirdi. FAO'nun bü ülkelerde açlığın giderilmesi yönünde çalışmalar yaptığını anlatan Onul, şunları kaydetti:
"FAO, açlık çeken ülkelerde öncelikle tarımsal kalkınmayı, iyi beslenmeyi ve tüm insanların faal ve sağlıklı yaşamaları için gerekli olan gıdayı her an bulabilmeleri amacıyla gıda güvenliği olanaklarını geliştirerek fakirliği ve açlığı azaltmaya çalışmaktadır. FAO, toprak ve suyun geliştirilmesi, bitki ve hayvan üretimi, ormancılık, balıkçılık, ekonomik ve sosyal politikalar, yatırım, beslenme, gıda standartları ve ticari konularda faaliyet göstermektedir. Gıda ve tarımdaki acil durumların ele alınmasında da en büyük rolü üstlenmektedir."
SSCB'nin dağılması etkiledi
SSCB'nin dağılmasından sonra Orta Asya cumhuriyetlerinin de açlıkla karşı karşıya kaldığını belirten Onul, bu ülkelerin etini, pamuğunu, buğdayını satacak pazar bulamadığını, böyle olunca da kendilerine yeterli gıdayı alamadıklarını söyledi.
"SSCB'de iken, o ülkede hangi ürünün ekileceği daha önceden belirleniyordu" diyen Onul, Orta Asya ülkelerinin şimdi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

2000'de faiz depremi

SONRAKİ HABER

Pamuk, taban fiyatın çok altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...