18 Eylül 1999 21:00

'Kırsaldaki konutlar depreme dayanıksız'

Prof. Dr. Doğanay, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen artçı depremlerin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanması halinde, bu bölgede büyük kayıplara yol açabileceğini belirtti.

Paylaş
'Kırsaldaki konutlar depreme dayanıksız'
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kırsal kesimlerindeki evlerin depreme karşı dayanıksız olduğunu kaydederek, "Marmara'daki artçı depremler doğuda olsa felakete yol açar" dedi.
Prof. Dr. Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin köy ve beldelerinde yapılan evlerin 6-7 bin yıl önceki Mezopotamya evlerine benzediğini söyledi. Yöredeki evlerin yaklaşık yüzde 95'nin düz çatılı ve toprak meskenler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Doğanay şunları söyledi: "Buradaki evlerin her birinin çatısında 15-20 ton toprak bulunuyor. Buna rağmen duvarların taşıyıcı gücü çok zayıf. Evlerin önemli bir kısmında çimento veya kireç harcı kullanılmamış. Ortaçağ döneminde kullanılan evler, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kırsal kesimlerindeki evlerden daha dayanıklı. Bunun başlıca sebebi ise maddi yetersizlik ve cehalettir."
'Küçük sarsıntılar bile tehlikeli'
Prof. Dr. Doğanay, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen artçı depremlerin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanması halinde, bu bölgede büyük kayıplara yol açabileceğini belirtti. Yaşanabilecek bir depremin özellikle kırsal kesimlerde daha büyük zararlara yol açacağını kaydeden Prof. Dr. Doğanay, kentlerdeki kooparatifleşmenin kırsal kesimlere de kaydırılmasını önerdi.
'Eski binalar araştırılsın'
Prof. Dr. Doğanay, asırlardır binlerce deprem geçirmelerine rağmen ayakta kalabilen tarihi binaların, ayakta durma nedenlerinin araştırılıp, günümüzde de bu kurullara uygun yapılaşmanın sağlanmasının yararlı olacağını kaydetti. Kemer sistemi kullanılarak yapılan tarihi binalarda genellikle kireç harcı kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Doğanay, kırsal kesimlerde yapılacak evlerde kireç harcının kullanılmasının yararlı olacağını sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Salim Uslu hükümetin istifasını istedi

SONRAKİ HABER

Timor kasapları ABD eğitimli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...