17 Eylül 1999 21:00

'Binalar değil, sistem çöktü'

TMMOB 2. Başkanı Celal Beşiktepe, 17 Ağustos'ta ölen insanların onuru için, görevlerini sorumsuzca yapan kişilerden hesap sorulmasını istedi.

Paylaş
'Binalar değil, sistem çöktü'
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2. Başkanı Celal Beşiktepe, deprem bölgelerinde sorumsuzca alınan kararlar devam ettiği sürece, kötü günlerin de süreceğini belirtti. Beşiktepe, Yalova Belediye Meclisi'nin 10 Haziran 1999 günü 233 sayılı kararıyla imar tadilat planının kabul edildiğini hatırlatarak, depremden 6 gün önce imzalanan kararla, Hacımehmet Ovası'ndaki yeşil alanların imara açıldığını, bölgedeki 3 katlı yapılaşmanın da 5 kata çıkarıldığını bildirdi. Beşiktepe, Yalova'da düzenlediği basın toplantısında, 17 Ağustos'tan bu yana kentte yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Marmara Bölgesi'nde 17 Ağustos'ta yaşanan depremde, binaların değil, sistemin çöktüğünü söyleyen Beşiktepe, bölgede yaşananlardan mutlaka ders alınması gerektiğini vurguladı.
Beşiktepe, binlerce insanının ölümünden, "mahalli rant sağlamak isteyenlerin" sorumlu olduğunu belirterek, "Deprem bölgelerinde sorumsuzca alınan kararlar devam ettiği sürece kötü günler devam eder.
O nedenle, 17 Ağustos'ta ölen insanlarımızın onuru için, görevlerini sorumsuzca yapan kişilerden hesap sorulmalıdır" dedi. TMMOB olarak bölgenin yüzde 80'inde inceleme yaptıklarını, Hacımehmet Ovası'nda yıkılan binaların genelde bataklık zemin üzerine yapıldığını belirlediklerini kaydeden Beşiktepe, bundan sonrası için, bölgenin ciddi planlamaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Beşiktepe, bölgede, planlama yapılmadan kesinlikle tek bir çivinin çakılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Meclis kararı
1987 yılı imar planına göre, bölgedeki binalara üç kat için ruhsat verildiğini hatırlatan Beşiktepe, "10 Haziran 1999 tarih ve 233 sayılı meclis kararıyla bütün şehircilik ilkeleri ihlal edilerek, depremden 6 gün önce yeni imar tadilat planı kabul edilmiş. Bu kararın ardından, Hacımehmet Ovası'ndaki yeşil alanlar imara açılıp, 3 kat izni 5 kata çıkarılmış. Bu da gösteriyor ki, rant odakları iş başında" dedi. Beşiktepe, depremzedeler için prefabrik konutların yapılacağı TİGEM arazisinin, 1. sınıf tarım toprağı olması nedeniyle buradaki yapılaşmaya karşı olduklarını ifade etti.
Yalova'dakine benzer diğer bir sorunun da Bursa'da yaşandığını anlatan Celal Beşiktepe, kentte 1. sınıf tarım toprakları üzerine 10 bin konut yapıldığını ve "Yeşilşehir" isminin verildiğini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

37 yıl önce uyarmıştı

SONRAKİ HABER

TTB: 'Bakanlığın yaptığı ahlaksızlık'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...