12 Eylül 1999 21:00

Belo'dan direniş çağrısı

Doğu Timor'un liderlerinden Belo, azgın milislerin saldırdığı kişilerin kendilerini savunmak için silaha sarılmalarının "bütünüyle meşru müdafaa olacağını" vurguladı.

Paylaş
Belo'dan direniş çağrısı
Doğu Timor'un liderlerinden olan ve 1996 yılında bölgenin sivil önderi Jose Ramos-Horta ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Piskopos Carlos Ximenes Belo, azgın milislerin saldırdığı kişilerin kendilerini savunmak için silaha sarılmalarının "bütünüyle meşru müdafaa olacağını" vurguladı. Portekiz'e giden Belo, Doğu Timorlu bağımsızlık gerillalarının bağımsızlık referandumuyla birlikte saldırılara karşılık vermeme kararını benimsemelerinin yanlış olacağını vurgulayarak, "Atıl kalma, harekete geçme zamanları ayrıdır. Silahlı saldırgana silahla yanıt vermek, ahlakidir" dedi. Gerillaların lideri Xanana Gusmao'dan beklenen direniş çağrısının piskopos Belo'dan gelmesi dikkat çekti.
Jose Ramos-Horta ise Doğu Timorlu kadınların milisler ve Endonezyalı askerler tarafından saldırıya ve tecavüze uğramamak için intihar ettiklerini bildirdi. Horta, Nine adlı Avustralya televizyonuna yaptığı açıklamada, birçok kadının milislerin eline geçmemek için intihar ettiğini belirterek, "Bölgedeki kasabaların yakılıp yıkıldığını ve burada oturan halkın üzerine ateş edildiğini öğrendim" dedi. Dili cehenneme döndü
BM Güvenlik Konseyi'nin Doğu Timor'a giden heyetinden İngiliz temsilci Sir Jeremy Greenstock, "Doğu Timor'un, başkenti Dili ile birlikte tam bir canlı cehenneme döndürüldüğünü" bildirdi. Başkent Dili'de heyetiyle beraber incelemelerde bulunan Greenstock, "Dili artık yaşayan bir kent değil, korkunç kaos içinde" dedi.
30 bin insan kuşatıldı
Endonezya ordusu ve bağımsızlık karşıtı milislerin Doğu Timor'da saldırılarını artırdıkları bildirilirken BM Sözcüsü David Wimhurst, ordu ile milislerin onbinlerce kişinin sığındığı güvenli bölge olduğu sanılan Dare şehrine saldırdıkları yönünde haber aldıklarını söyledi. Wimhurst, milislerin Dare kentinde yaklaşık 30 bin kişiyi çember içine aldığı yönünde haberler geldiğini belirtirken, bölgedeki BM Güvenlik Konseyi heyetinin Dare'ye gitmek istediği, ancak Savunma Bakanı General Wiranto'nun güvenliğin olmamasını gerekçe göstererek heyetin kente girmesine izin vermediği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

ABD için örgütlü destek

SONRAKİ HABER

İşçi hakkının adını dahi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa