18 Ağustos 1999 21:00

'Denizden kum çekip

'Denizden kum çekip
   apartman yapıyorlar'
Depremin neden olduğu yıkımın korkunç boyutları yeni yeni anlaşılırken, İngiliz The Times gazetesine konuşan bir uzman, İstanbul'daki yapılaşmanın sakıncaları hakkında önemli bilgiler verdi.
Gazetenin görüşlerini aldığı Dr. David Bruce, inşaat demirlerinin kullanılmadan önce yıllar boyunca açık havada paslanmaya terk edildiğini ve bu nedenle çürüdüğünü söyledi. Bruce, beton harcında kullanılan kumun da, yıkanmış kum değil deniz kumu olduğunu, bu kumdaki tuzun da aşınmaya yol açtığını belirtti.
Otopark felaket davetçisi
Bruce, İstanbul'daki kimi yüksek binaların zemin katlarının otoparka dönüştürüldüğünü ve bunun, felaketi çağırmaktan başka bir anlam taşımadığını dile getirdi.
Otopark boşluklarının, binayı "ters dönmüş bir sarkaç"a çevirdiğini vurgulayan uzman, deprem sırasında böyle bir binanın üst kısmının büyük bir hızla ileri geri sallandığını söyledi.
Dün Türkiye'ye gelen Londra Kızılhaçı'ndan Jurgen Weyland da, elverişsiz yerleşim koşulları ve yoğun nüfusa sahip olan dünyanın benzer birçok şehrinde, salgın hastalık, sel ve depremlerin büyük zarara yol açtığını kaydetti.
The Times gazetesinde yayınlanan haberde, ölüm ve yaralanmaların bu kadar çok olmasının nedeninin, İstanbul ve çevresindeki çarpık yapılaşma olduğu da belirtildi. Gazete, 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana, İstanbul nüfusunun 20 kat arttığına dikkat çekti.
The Times, hızlı nüfus artışının bir yandan gecekondulaşmayı, diğer yandan da dikey yapılaşmayı teşvik ettiğini yazdı.
BBC'nin görüştüğü uzmanlar da, kaybın çok olmasının nedeninin, bina güvenliğine yönelik yasaların uygulanmaması olduğunu belirttiler.
ODTÜ'den Profesör Polat Gürkan, olası bir depremin yaratacağı felaketle ilgili uyarılarda bulunduklarını söyleyerek, "Türkiye'de şehirleşme oranı çok yüksek. Ne yazık ki, bina kalitesinin kontrol ve gözetimi olması gerektiği gibi değil" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et