04 Haziran 1999 21:00

Fazilet Partisi davasında

tele-kulak skandalı

Paylaş
Fazilet Partisi davasında tele-kulak skandalı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Fazilet Partisi'nin temelli kapatılması istemiyle açılan davada Anayasa Mahkemesi'nin istediği ek kanıtları gönderdi. FP lideri Recai Kutan ve türban krizinin yaratıcısı Merve Kavakçı'nın da aralarında bulunduğu 23 kişinin değişik tarihlerde yaptığı konuşmaları Anayasa Mahkemesi'ne gönderen Başsavcı Savaş'ın, FP'nin kapatılan Refah Partisi'nin devamı olduğuna ilişkin kanıtları arasındaki bir telefon görüşmesi kayıtlarının da bulunması dikkat çekti.
FP'li Meclis Başkan Vekili Yasin Hatipoğlu ile siyasi yasaklı Necmettin Erbakan arasında araç telefonu ile yapılan bir telefon görüşmesinin çözümlerini mahkemeye sunan, üstelik bunun 'hukuk dışı' yollardan elde edildiğini itiraf eden Savaş, konuşmaların kaydedildiği kaseti bizzat kendisinin çözdüğünü söyledi. Vural Savaş, 18 Nisan seçimlerinden önce seçimlerin ertelenmesini sağlamak amacıyla bazı kanun değişikliklerinin görüşüldüğü olaylı oturumlar sırasında genel kurulu yöneten Hatipoğlu ile Erbakan'ın görüşmesine ilişkin kasedin, ismini açıklamak istemeyen bir vatandaş tarafından kendisine teslim edildiğini iddia etti.
Kavakçı'nın adı sıkça anılıyor
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Anayasa Mahkemesi'ne 19 sayfalık bir üst yazıyla birlikte 15 zarf içinde kaset ve tutanaklar, bir klasör ve kanıt olarak kullanılan TBMM Tutanak Dergileri'ni gönderdi. Ek kanıtlarda FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın adı sıkça geçiyor. Başsavcı Vural Savaş, 7 Mayıs 1999 tarihli iddianame ile FP'nin kapatılmasını, Aydın Menderes dışındaki yöneticileri ve tüm milletvekillerine siyaset yasağı getirilmesini istedi. Ancak Anayasa Mahkemesi 13 Mayıs'ta yaptığı toplantıda, davalı FP Genel Başkanı Recai Kutan, tüm üst düzey parti yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanlarından hangilerinin, nerede ve ne zaman, ne tür eylem ve söylemlerde bulunduklarına ilişkin kanıtların Başsavcılık'tan istenmesini kararlaştırdı.
Vural Savaş, mahkemeye dün gönderdiği 19 sayfalık yazıda ise, "usul ekonomisi" kurallarını göz önünde bulundurmak için verdiği kanıtların yeterli olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin soruşturmanın genişletilmesi kanaatine varmasını saygı ile karşıladığını kaydeden Savaş, Başsavcılık arşivlerine girmiş konuyla ilgili kanıtları sıralıyor.
İddiaya 'tele-kulak' kanıtı!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Fazilet Partisi'nin, laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi'nin devamı niteliğinde olduğuna ilişkin kanıtları da Anayasa Mahkemesi'ne sundu. Savaş, siyasi yasağını delerek Yasin Hatipoğlu ile araç telefonundan FP ile ilgili konuları görüşen Necmettin Erbakan'dan söz ederken, "Hukuki şekilde elde edilmeyen kasedin" bir vatandaş tarafından kendisine sunulduğunu ve çözümünü bizzat kendisinin yaptığını iddia etti. Başsavcı, FP'nin Erbakan'ın "emir ve talimatlarıyla yönetildiğini" ileri sürdü.
Anayasa Mahkemesi'ne dün gönderdiği ek kanıtların ilk bölümünde partili yönetici, milletvekili ve belediye başkanlarının kapatmaya konu olabilecek eylem ve sözlerini aktaran Savaş, ikinci bölümde de 6 ana başlık altında FP'nin RP'nin devamı niteliğinde olduğunu savundu.Savaş, Radikal gazetesinin 12 Mart 1999 tarihli ve "Hoca Gemileri Yaktı" manşetiyle çıkan sayısı ile "Hoca yapacağını yaptı, FP'li Kavakçı Erbakan'ın talimatıyla genel kurul salonuna türbanlı girdi. Tahrik tutmadı" başlıklı 3.5.1999 tarihli sayılarını ve "RP Fazilet'e taşınıyor, Erbakan talimatı verdi milletvekilleri akın akın Fazilet Partisi'ne geçti" başlıklı 24.2.1998 tarihli Yeni Yüzyıl gazetesini, yine aynı tarihli "Fazilet'e Akın" başlıklı Milliyet Gazetesi'ni kanıt olarak değerlendirdi.
Erbakan-Hatipoğlu diyaloğu
Vural Savaş, DTP'nin "22 Mart 1999 günü yapılacak güvenoylamasından sonra; yani, 23 Mart 1999 Salı gününden itibaren genel kurulda kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine devam olunması" önerisinin, FP'li TBMM Başkanvekili Hatipoğlu tarafından tamamen usule aykırı şekilde gündeme alınıp, oylanmasının sağlandığını belgeleyen 21 Mart 1999 Pazar günü yapılan 60'ncı birleşime ait TBMM Tutanak Dergisi'ni de kanıt olarak mahkemeye sundu. Oturum sonrasında Hatipoğlu'nun araç telefonuyla Erbakan'la konuştuğunu ve yaptıklarının usule aykırı olduğunu anlattığını ifade eden Vural Savaş, bu durumu şöyle ifade etti:
"21.3.1999 tarihli oturumun bitiminden sonra Yasin Hatipoğlu'nun bu oturumda yaptığı işlemlerin usule ve kurallara uygun olmadığını itiraf ettiği; bazı deneyimli ve şöhretli politikacıların Fazilet Partili milletvekillerinin seçimlerin ertelenmesi ve hükümet düşürülmesi yolunda yönlendirilmesi için Fazilet Partisi yöneticileri yerine Necmettin Erbakan ile ilişki kurdukları ve Fazilet Partisi'nin temelli kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın emir ve talimatlarına uygun şekilde yönetildiğini belgeleyen 21.5.1999 günü saat 20.15'te Necmettin Erbakan'ın Yasin Hatipoğlu ile bir araç telefonu aracılığı ile yaptığı konuşmanın kasedi ve çözümüne ilişkin tutanak. (Bu kaset ismini açıklamak istemeyen bir vatandaşımız tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'a teslim edilmiştir. Soruşturma ve kovuşturma organları tarafından elde edilmediği için CMUK'un 254'üncü maddesi gereğince mahkemenize delil olarak sunulmasında ve hükme esas alınmasında mahsur bulunmamakla birlikte; haberleşmenin gizliliği ihlal edilerek, başka bir deyişle hukuka aykırı şekilde elde edildiğinden, kasetin çözümü bizzat Vural Savaş tarafından yapılmış olup, konuşma metninden yalnızca raportörün, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile davalı parti avukatlarının bilgilendirilmesinin daha uygun olacağı kanaatindeyiz)."
'Erbakan FP'yi işaret etti'
RP'nin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Erbakan'ın Balgat'taki evine giden Ali Oğuz'un, "Yeni kurulacak parti konusunda bir netlik var mı?" sorusuna, "Zaten bir tane kurulmuş partimiz var. Onunla yürürüz" yanıtını verdiğine dair haberleri de kanıt olarak sunan Başsavcı Savaş, yine Erbakan gibi siyasi yasaklı olan Şevket Kazan ile Neşe Düzel'in yaptığı bir röportajı da aktardı.
Merve Kavakçı'nın ABD'de yaptığı konuşmaları da aktaran Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, bu durumun da FP'nin kapatılan RP'nin devamı niteliğinde bir parti olduğunun kanıtı olduğunu iddia etti.
İddianamedeki talepler
Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın hazırladığı iddianamenin, Anayasa Mahkemesi'nin ek belge ve bilgi istemesine yol açan sonuç bölümü şöyle:
"1- Anayasa'mızın, 2, 24/son, 68, 69, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 78, 86, 87`nci maddeleri gereğince Fazilet Partisi'nin temelli kapatılmasına,
2- Adı geçen partinin kapatma nedeni sayılacak politikalarının benimsemediğini zaman zaman açıkça ortaya koyan Aydın Menderes dışındaki tüm üst düzey yöneticileri ile milletvekillerinin Anayasamızın 69'ncu maddesinin 8'nci maddesi gereğince "kapatma kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süre ile bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacağını" ve ayrıca bunlardan milletvekili olanların milletvekilliklerinin Anayasa'mızın 84'ncü maddesinin son fıkrası hükmü gereğince sona erdirilmesine karar verilmesi talep olunur."
ÖNCEKİ HABER

Dünyadan iki enstrümantal albüm

SONRAKİ HABER

Başbakanlık'ta İBDA/C alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...