07 Haziran 2015 11:57

Polis: Plakasız araç bizim, şimdi hallederiz...

Paylaş

İstanbul'un birçok ilçesinde sandıkların kurulduğu okullarda bulunan plakasız araçlar dikkat çekiyor. Yurttaşların tepkisi üzerine okullardaki görevli polisler araçların kendilerine ait olduğunu iddia etti. HDP için görev yapan avukatlardan İlknur Alcan, plakasız araç gören herkesin HDP müşahitlerine bildirmelerini yada 154'ü arayarak aracın trafikten çekilmesini talep etmesi gerektiğini ifade ederek, "Çok sayıda bu araçlarla karşılandı, gidip görüşüldüğü zaman bu araçları kullananların hepsinin polis olduğun ortaya çıktı. Kim bu araçları kullanırsa kulansın böyle bir hakları yok bunun için gerekli yerlere müracaat edilmesi gerekiyor. Halkımız bu tür araçlar görürlerse mutlaka bizlere bildirsinler ki gerekli işlemleri yapalım" dedi. Öte yandan HDP İstanbul İl Örgütü Hukuk Komisyonu'ndan avukat Kadir Tunç da, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube yetkilileri ile görüştü. Emniyet yetkililerinin plakasız araç kullanmak gibi genel bir durum olmadığını kendilerine belirttiğini dile getiren Tunç, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. HDP İstanbul İl Örgütü'nün kuşku uyandıran konu ile ilgili İstanbul Valiliği ile görüşeceği de gelen bilgiler arasında. Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde birçok plakasız aracın bulunması da dikkat çekiyor.

İSTANBUL EMNİYETİ, PLAKASIZ ARAÇLARA CEZA KESECEKMİŞ
İstanbul Emniyeti, seçim sandıklarının kurulu olduğu okul bahçelerinde, plakasız araçlar bulunduğu yolundaki iddialar ve bu araçlara ait olduğu belirtilen görüntülerin sosyal medyada yer alması üzerine harekete geçti. Polis merkezinden yapılan anonslarla tüm bölgelerdeki motorize polis ekipleri okullara yönlendirildi. Söz konusu araçlarla karşılaşılması halinde araçların kullanıcılarına cezai işlem uygulanması talimatı verildi.

PLAKASIZ ARAÇTAKİ POLİSLE SEÇMENLERİN DİYALOĞU
İstanbul Ataşehir’de Dilek Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde içinde resmi kıyafetli polislerin olduğu plakasız araçlar görüldü.
Plakasız aracı gören yurttaşlar okuldaki görevli polislere plakasız araçlardaki polisler sorunca polislerin “Biz gelirken ters yönden geliyoruz. Bir sıkıntı çıkmasın diye plakaları söktük” türünden cevap verdiği bildirildi. Yurttaşların 155’ten çağırdığı polisler de “Onlar bizim araçlarımız böyle kullanıyoruz dediği belirtildi. Yurttaşların soruları üzerine plakasız araçlar okulun dışına çıkarıldı.

Plakasız araç kullanan polislerle, seçmenler arsında geçen diyalog şöyle:

- Seçmenler: Bir tek siz plakasız dolaşmıyorsunuz ki, başka araçlar da var.

- Polis: Dışarı çıkarız, herkesin içi rahat etsin

- Seçmenler: Hangisi sizden hangisi bizden nereden bileceğiz?

- Polis: Siyahlı araba bizden olmayabilir onu bilemem.

- Seçmenler: Gelip gidiyorlar böyle plakasızlar.

- Polis: Şimdi hallederiz, konunun gereğini yaparız.

- Seçmenler: Doğrusu plaka takmanız değil mi?

- Polis: Mesela dubalar falan var normal sivil araçlar giremiyor. Zabıtalar bizi görünce açıyorlar.

- Seçmenler: Bu günlük takın siz, hassasız.

- Polis: Bu sefer de, şikayet olunca plakayı takmayı başladılar diyorlar.

- Seçmenler: Doğrusu takmanız değil mi zaten. Aslında, plakasız bir araç görüp ihbar ettiğimiz için memnun olmanız lazım, değil mi?

- Polis: Tabi tabi orası öyle, bizim hiçbir gocunmamız yok.

- Seçmenler: Plakanızı takın da biz de evimize gidebilelim.

Plakasız araçtaki polislerle seçmenlerin diyaloğunu izlemek için tıklayın

VALİ: PLAKASIZ ARAÇLAR POLİSİN OLAMAZ

Hurriyet.com.tr'nin haberine göre, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, oy kullanılan okul bahçelerindeki plakasız araçlarla ilgili İstanbul Valisi Vasip Şahin’le telefonda görüştü.

Karayalçın, Vali Şahin’le aralarındaki görüşmeyi şöyle anlattı: “Böyle çok sayıda ihbar elimize ulaştı. Bana gelen duyumları Vali Bey’e aktardım. Sayın Vali bunu çok önemsedi. Önemli bir bilgi olarak değerlendirdi. Plakasız araçların bulunduğu okulların listesini istedi. Bize gelen duyumları listeliyoruz. Fotoğraflar var elimizde. Fotoğrafları ve listeyi İstanbul Valisi’ne göndeceğiz. Bir tahminde bulunamam ama bunların polis aracı olamayacağını Vali Bey söyledi. İster sivil, ister resmi olsun polis araçlarının plakası olacağını söyledi. Polis aracı olduğu söylemişlerdi ancak Vali Bey’in açıklamasından sonra öyle olmadığını anlıyoruz.”

Ümraniye Atatürk Mahallesi Mehmet Ali Yılmaz İlkokulu'nda ise sandık başkanının oy kullanma işlemi sırasında kabinde olmasına itiraz eden Oy ve Ötesi Gönülleri ile AKP'liler arasında gerginlik yaşandı. Oy ve Ötesi Ümraniye İlçe Sorumlusu Ümit Göğüş gönüllülerinin AKP'liler tarafından itiş kakış okul dışında çıkarıldığını dile getirdi.

Esenyurt İhsan Nakipoğlu İlköğretim Okulu'nda da 2303 nolu sandıkta kullanılan pusulaların arkalarına mühür vurulmadığı için sandık, CHP'li avukatlar tarafından mühürlendi. HDP'li avukatlar da olay yerine gidiyor. Sandıkta oy verme işlemi şu anda durdurulmuş durumda. Esenyurt Kıraç'ta ise elektrikler yaklaşık 1 saattir kesik.
Kartal'da bulunan Atatürk İlk Öğretim Okulu'nda 2297 No'lu sandık başkanı AKP'liler tarafından darp edildi. Olay esnasında HDP'lilerin de darp edildiği bildirilirken, polislerin AKP'lileri gözaltına aldığı söylendi. HDP'lilerin ise sayım işlemlerinin ardından AKP'liler hakkında suç duyurusunda bulunacağı gelen bilgiler arasında.

Başahşehir'de ise, Boğazköy İlkokulu'nda 2119 numaralı sandık başkanı, Oy ve Ötesi gönüllüsünü polis zoruyla dışarı attı.

Bahçelievler Bağlar İlköğretim Okulu'nda da, 1387 numaralı sandıkta imzalar ile seçmen kağıtlarının sayılarının uyuşmadığı öğrenildi. Oy kullanma işlemleri sürerken İstanbul'un bazı ilçelerinde kısa aralıklarla yapılan elektrik kesintileri de dikkat çekiyor. İstanbul Beykoz Çubuklu Atatürk İlköğretim Okulu 1131 nolu sandıkta başkası yerine oy kullanıldığı tespit edildi. Sarıyer R. Güney Kıldıran Ortaokulu'nda gözlemci olarak bulunan Av. Kemal Aytaç ve Av. Gül Aytaç, okul görevlisi olduğunu söyleyerek, AKP kartını gösteren kişinin saldırısına uğradı. İstanbul Kağıthane'deki Harmantepe İlköğretim Okulu'nda zihinsel engelli çocuğa sandık başkanı oy kullandırıldığı, imzayı çocuğun annesinin attığı belirtildi. Sarıyer Derbent Hatemoğlu Okulu'nda sandık kurulu üyelerinin bağımsız adayları işaret ederek "Buraya basacaksınız" dediği bildirildi

İZMİR'DE DE GÖRÜLDÜ

Plakasız araçlar İzmir'de de görüldü.

Narlıdere Arkas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bahçesinde plakasız Renault Symbol gri bir arac bulundu. Vatandaşlar durumu polise bildirdi ancak olay üzerinden dakikalar geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. (İzmir/EVRENSEL)

BELEDİYE BAŞKANI TWEET ATTI
Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Okul bahçelerinden plakasız araç ihbarları geliyor. Vatandaslarımdan dikkatli olmalarını istiyorum" diye tweet attı.

İstanbul ile Ankara başta olmak üzere birçok kentte oy kullanılan okulların bahçelerinde bekleyen plakasız araçlar dikkat çekiyor. HDP'liler araçlara ilişkin girişimlerde bulunurken, CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ise, okul önlerinde bekleyen araçların fotoğraflarını paylaşarak, "Plakasız araçları polise sordum, bizim değil dediler... Neden plakasız dedim... Kem-küm ettiler, araştırıyoruz" dedi.

 

ANKARASeçim işlemi başladığı andan itibaren Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok okulun önünde plakasız araçlar dikkat çekmeye başladı. Siyasi parti yetkilileri duydukları kaygıları seçim kurullarına ve valiliklere bildirdi. Oyların bu araçlarla taşınacağı ve hile yapılacağı yönünde kaygılar taşıyan siyasi parti temsilcilerinin görüştüğü İstanbul Valiliği, araçlardan haberdar olmadıklarını bildirirken, il ve ilçe seçim kurulları da, söz konusu araçlarla oyların taşınmayacağını bildirdi.

 

Ancak siyasi parti temsilcileri bunun bir hile hazırlığı olduğu yönünde kaygılarını paylaşıyor.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu okul önlerinde bekleyen araçların fotoğraflarını paylaşarak, "Plakasız araçları polise sordum, bizim değil dediler... Neden plakasız dedim... Kem-küm ettiler, araştırıyoruz" sözlerini paylaştı.

İSTANBUL EMNİYETTEN PLAKASIZ ARAÇ AÇIKLAMASI

Plakasız araçlara ilişkin açıklama yapan İstanbul Emniyeti, plakasız araçlardan 12'sinin polis, 8'inin vatandaş aracı olduğunu ve cezai işlem uygulandığını açıkladı.

İstanbul ile Ankara başta olmak üzere birçok kentte oy kullanılan okulların bahçelerinde bekleyen plakasız araçlara ilişkin İstanbul Emniyeti'nden açıklama geldi. Açıklamada, "07.06.2015 tarihinde bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada 'Okul Önlerinde Plakasız Araçlar' şeklinde yer alan haberler ile ilgili olarak Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalarda; 12'si polis, 8'i vatandaş aracı olmak üzere toplam 20 araç tespit edilerek haklarında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 23. Maddesi hükümlerince cezai işlem yapılmıştır.

Cezai işlem uygulanan araçlar içerisinde polis memurlarının şahsına ait olduğu tespit edilenler hakkında da ayrıca disiplin soruşturması başlatılmıştır. Konu ile ilgili araştırmalarımız devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bombalı saldırıda yaralananlar sandıkta cevap verdi

SONRAKİ HABER

AKP Antep adayı Şimşek protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...