05 Haziran 2015 16:12

'Saldırılara karşı birlikte savaşacağız'

Paylaş

Diyarbakır'da HDP mitingi sırasında yaşanan patlamalara dair Emek Partisi (EMEP) açıklama yaptı. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan imzasıyla yayınlana mesajda şu ifadelere yer verildi:

"AKP’nin gittikçe halk desteğinin azaldığı, Cumhurbaşkanının başkanlık hayallerinin zayıfladığı andan itibaren HDP’ye yönelik planlı, programlı saldırılar başlatılmıştır. Doğrudan seçim kampanyası yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet sözcüsü Yalçın Akdoğan başta olmak üzere AKP şürekasının miting meydanlarında, kürsülerde saldırgan bir üslup kullanmaları,  yalan, iftira ve siyasi linçi seçim propagandası olarak kullanmaları,  ırkçı, şoven, kontra güçlerin harekete geçirilmesi fiziki saldırılarla birlikte sürdü. Failleri belli saldırıda Hamdullah Öge yaşamını yitirdi, Aydın Taşkesen diri diri yakılarak ağır yaralandı. Bugün de HDP Amed mitinginde trafo etrafında patlatılan bomba ile onlarca yurttaş yaralandı. Bugüne kadar  yapılan saldırılardaki iktidarın tutumu, saldırganları sürekli cesaretlendirmiştir. Çünkü bugüne kadar saldırıları boşa çıkaracak bir tutum,  gözaltı, tutuklama olmamıştır.

Günlerdir seçim sürecini baltalamaya yönelik HDP’ye yapılan saldırılar, bu patlamanın 1 Mayıs 1977 katliamında olduğu gibi panik yaratarak insanların birbirini ezmesini amaçlayan planlı bir saldırı olduğu fikrini güçlendirmektedir.  Kuşkusuz çok geçmeden patlamanın nedeni belli olacaktır. Şimdiden belli olan durum; emek, demokrasi ve barış güçlerinin görev ve sorumluluklarıdır. Kürt halkının her türlü kışkırtmaya ve saldırıya karşı göstermiş olduğu sabır, özveri ve kararlılık bu ceberut düzene ve onun siyasi temsilcisi AKP başta olmak üzere tüm gerici, karanlık güçlere karşı insanlığın aydınlığının ne olacağını göstermektedir.

Amed halkına ve tüm halklarımıza geçmiş olsun diyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu saldırı sadece Amed halkına değil, barışa, demokrasiye ve tüm halklarımızadır.

Şimdi görev,  büyük bir sağduyu ve sorumlulukla tüm provokasyonların boşa çıkarılarak, saldırılarla, provokasyonlarla güçlendirmeye çalıştıkları bu barajı yıkmaktır. İktidarı için koca bir ülkeyi ateşe atmaktan kaçınmayacak AKP’nin, tek adam, tek parti diktatörlüğünün hesaplarını boşa çıkarmaktır. Barışa vurulan her darbeye karşı inadına kardeşliği, barışı ve çözümü inşaa etmektir.

Bir kez daha bütün emek ve demokrasi güçlerini, halkımızı, AKP iktidarına gereken cevabı vermek için 7 Haziran’da HDP’ye oy vermeye, barajı yıkmaya çağırıyoruz."


'Bombalı saldırıların sorumlusu AKP'dir'

DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, AKP'nin giderayak bu provokasyonları gerçekleştirdiğini ve HDP'yi baraj altında bırakmak istediklerini söyledi. Seçimlerin demokratik bir şekilde geçmesi gerektiğini söyleyen Göksoy, hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim meydanlarında HDP'yi hedef haline getirdiğini ve birilerinin bu söylemlerden güç alarak bu provokasyonları gerçekleştirdiğini ifade etti.

'Bombalı saldırılar tam anlamı ile komplodur'

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, HDP'ye yönelik saldırıların seçimlerin başından bu yana devam ettiğine dikkat çekerek, seçimlere günler kala yapılan bu saldırının seçimi provoke etmek amacı ile yapıldığını söyledi. Muşlu, yapılan saldırıları kınadı.

'Cumhurbaşkanının kullandığı dil bu saldırıları tetikliyor'

Yaşanan saldırıların sorumlusunun seçim güvenliğini sağlamayan hükümet olduğunu söyleyen Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya da yapılan bombalı saldırıların Mersin ve Adana'da yapılan bombalı saldırıların devamı olduğunu söyledi. Seçim sürecinin başından bu yana yetkilileri uyardıklarını söyleyen Kaya, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın HDP'ye yönelik kullandığı ayrıştırıcı ve provokasyon dilinin saldırıları tetiklediğini söyledi. Yaşanan saldırıyı lanetlediklerini belirten Kaya, saldırının faillerinin bir an önce ortaya çıkarılmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özbek: ‘Böyle trafo patlaması olmaz’

SONRAKİ HABER

EGEÇEP’ten Çevre Günü açıklaması: Yaşamdan yana oy kullanın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...