04 Haziran 2015 09:49

Demirtaş: Hamdullah Öğe, AKP'nin söylemlerine kurban gitti

Saldırılara rağmen binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Erzurum mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün akşam saatlerinde Bingöl'de işkence edildikten sonra onlarca kurşun sıkılarak katledilen HDP seçim aracı şoförü Hamdullah Öğe'nin AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerine kurban gittiğini söyledi.

Paylaş

Saldırılara rağmen binler katılımıyla gerçekleştirilen Erzurum mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün akşam saatlerinde Bingöl'de işkence edildikten sonra onlarca kurşun sıkılarak katledilen HDP seçim aracı şoförü Hamdullah Öğe'nin AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerine kurban gittiğini söyledi. Demirtaş, "Başbakan ve Cumhurbaşkanı bizi hedef gösterirse, 'vatan haini' diye işaret ederse, birileri de bunu kendine görev kabul ediyor. Hamdullah arkadaşımızın mücadelesi yarım kalmayacak, 7 Haziran'daki zaferimizi ona adayacağız" dedi.

Saatlerce faşistlerin saldırmasına rağmen İstasyon Meydanı'nı dolduran binlerce kişinin coşkusu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sahneye çıkması ile doruğa ulaştı. Halkı selamlayarak konuşmasına başlayan Demirtaş, mazlum ve ezilenlerin mücadelesinin zafere ulaşacağına inancını tam olduğunu ifade etti. 7 Haziran akşamı Erzurum'un da HDP milletvekillerini Ankara'ya yollayacağına emin olduklarını kaydeden Demirtaş, iktidara yüklendi. AKP iktidarının eline geçirdiği güçle devleti 7'den 70'e, muhtarlıktan saraya kadar kendi kontrolü altına aldığını vurgulayan Demirtaş, "Devlet dediğiniz partilerin malı değildir" diyerek şunları söyledi: "Bir partinin işi devleti ele geçirmek olamaz. İktidara geldiklerinden bu yana bunla uğraşıyorlar. Bu devleti kuran da ayakta tutan da tüm Türkiye halklarıdır. Vergilerle ayakta tutuyoruz. Onların en büyük yanlışları bu oldu. Devleti kendi malı mülkü olarak görüyorlar. Türkiye'deki en büyük ayrımcılık budur. 7 Haziran'da biz ne yapacağız, 'Devlet benim malımdır' diyenlere 'Hayır devlet halkın malıdır' diyeceğiz. Yoksa AKP'ye oy verenler bizim düşmanımız değil, kardeşimizdir. Sandık ne için var; iktidar yanlış yaparsa, adaletten saparsa cezalandırılması için. Güç zehirlenmesi yaşayan AKP'yi Erzurumlular da cezalandırmaya hazır mı?"

'ERDOĞAN'A BÜYÜK BİR MESAJ VERMELİYİZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 7 Haziran akşamı büyük bir mesaj verilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Ey kendini sultan sanan, senden büyük Allah var diyeceğiz. Bizim yaptığımız şey, parti olarak seçime girip, dünyanın en büyük barajını aşmaktır. HDP'lilerin en doğal hakkıdır bu. Ama AKP, HDP'nin barajı aşmasını demokrasiye darbe olarak değerlendiriyor. Düşünebiliyor musunuz, barajın kendisi demokrasiye darbe değil, HDP'nin barajı aşması vatana ihanetmiş. Bizim hakkımız olan, oy verenlerin anasını ak sütü gibi temiz oyları ile parlamentoya taşınacak vekilleri hırsızlık yoluyla AKP ele geçirmek istiyor. Onların yapmak istediği ve yaptığı demokratik, ama bizim barajı aşmamız büyük bir tezgah diyorlar. Amerika'dan, İsrail'den üst akılların bizi yönlendirdiğini iddia ediyorlar. Bizim halkımızdan başka üst akıla ihtiyacımız yok, en büyük akıl sizsiniz" ifadelerini kullandı.

'EVREN'İN BARAJINI VE ANAYASASINI ARKASINDAN YOLLAYACAĞIZ'

Geçen haftalarda ölen darbeci Kenan Evren'in barajını ve anayasasını da onun arkasından yollayacakların ifade eden Demirtaş, Recep Tayyip Erdoğan ve "şürekası"na karşı, gaspla vekil almalarının önüne geçmek amacıyla tek bir oyun dahi kıymetini bilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Halka, engellemelere veya provokasyonlara bakıp moralini bozmaması çağrısı yapan Demirtaş, "Tüm Erzurum bizim kardeşimizdir diyeceksiniz. 7 Haziran'da sandıktan Türkiye'nin barışı çıkacak, Halkların Demokratik Partisi çıkacak 7 Haziran'da. Az önce Karlıova'da taziyeden geldim, Hamdullah Öğe adlı seçim minibüsümüzü kullanan arkadaşımızın taziyesinden. Arkadaşımızın kullandığı parti minibüsümüzü önce tarıyorlar, sonra arkadaşımıza işkence yaparak 30'dan fazla kurşun sıkarak katlettiler. Başbakan ve Cumhurbaşkanı bizi hedef gösterirse, 'vatan haini' diye işaret ederse, birileri de kendine görev kabul ediyor. Hamdullah arkadaşımızın mücadelesi yarım kalmayacak, 7 Haziran'daki zaferimizi ona adayacağız. O, barıştan kardeşlikten vazgeçmedi, son nefesine kadar bizimle çalışma yürüttü. Onlara layık olacağız. 3 gün daha kaldı arkadaşlar, 3 gün daha provokasyonlara mahal vermeden, kenetleneceğiz. Halkların Demokratik Partisi olarak parlamentoya gireceğiz" diye konuştu.

'OYLARI ÇALDIRMAYACAĞIZ'

Sandık gününün önemine özellikle vurgu yapan ve herkesin kesinlikle mazeretsiz bir şekilde oyunu kullanması çağrısı yapan Demirtaş, "Özellikle burada bir oy çok kıymetlidir, barajı devirebilir. Sakın ola baraj aşılmıştır rehavetine kapılmayın. Barajı aşmamız için el ele olmamız, ikna olmayanları ikna etmemiz lazım. Sandığa sahip çıkmamız lazım. Gözlemci müşahit olmalıyız, oy namustur çaldırmayacağız. Hırsız her yerde hırsızdır sandık başında hırsızlık yapmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

'BUNLARIN DERDİ AKP'NİN SALTANATIDIR'

AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın panik halinde tutuştuğunu, yalan ve iftiranın dışında bir şey kalmayınca sabah akşam HDP'ye saldırdığına vurgu yapan Demirtaş, "Sabah akşam kanal kanal gezerek, kanalları işgal ederek, aynı anda bize hakaretler, küfürler, tehditler ediyorlar. Neymiş, 'HDP barajı aşmaya çalışıyormuş.' Bu bizim en demokratik hakkımızdır. Bu ülkede demokratik siyasete olan inancı kuvvetlendirmek için daha güçlü parlamentoya gitmek istiyoruz. Bir devlet ve hükümet bundan niye rahatsız olur. Birlikte yaşamak isteyen, barış isteyen, bölünmeyelim, özgürlükleri arttıralım, yeni anayasa için öneride bulunan bir partiyi neden engellemek istiyorlar. Bunları iyi düşünmek lazım. Bunların derdi, AKP'nin saltanatıdır. İnşallah 7 Haziran'da saltanatlarını HDP olarak bitireceğiz" dedi.

7 HAZİRAN AKŞAMI UYARISI

"Mazlumlara ezilenlere ses soluk olduysak, 81 vilayette hepsi gözünü bize dikmişse biz de önümüzdeki 3 günü sabırla geçireceğiz" diyen Demirtaş, tüm partililere şu çağrıyı yaptı: "Sandıklar açıldıktan, resmi sonuçlar açıklanana kadar asla sandığı terk etmeyeceğiniz. Olası bir seçim zaferi için kutlamalar için alana çıkmayacaksınız. O gece 'kutlama var', 'şölen var' diyenlere riayet etmeyin. Partimizin 7 Haziran akşamı kutlaması yoktur. Kutlamalar adı altında sandıkları terk ederseniz, hırsıza prim vermiş olursunuz. Seçim barajını aşarsak bir gün sonra şölen yapacağız. Sağduyu ve sabırla disiplinle dikkatle çalışmanın başında olmalısınız."

Konuşmasını çağrıyla sonlandıran Demirtaş, halka miting alanında dağılırken dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Mitingin ardından alandan ayrılmaya çalışan kitle, polisin kullandığı yoğun gazdan etkilendi. Polis kordonu altında Mahallebaş'ı semtine geçen halk saldırıya büyük tepki gösterdi. Öte yandan saldırılarda çok sayıda kişinin yaralandığı ve hastanelere kaldırıldığı öğrenildi.

Miting alanından gruplar halinde çıkan yurttaşlara, Sanayi bölgesinde ırkçılar polisin gözetiminde halka saldırmaya başladı. Yurttaşlar ise saldırganlara taşlarla karşılık veriyor. Olaylar sürüyor. (Erzurum/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Madenci tazminatları ödemesi Erdoğan'ın mitingiyle aynı güne denk geldi

SONRAKİ HABER

FED raporu sonrası dolar ve avro yükselişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...