04 Haziran 2015 00:58

TEMSA’ya da Bursa ikramiyesi!

Metal işçilerinin direnişleri sonucu yeni haklar almaları ve ücretlerinde kimi iyileştirmeler sağlamaları Adana TEMSA’ya 1000 liralık avans olarak yansıdı.

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Metal işçilerinin direnişleri sonucu yeni haklar almaları ve ücretlerinde kimi iyileştirmeler sağlamaları Adana TEMSA’ya 1000 liralık avans olarak yansıdı. İşçilerin maaşlarına zam olmadı, saat ücretlerinde bir değişikliğe gidilmedi. Sadece bir kereye mahsus olmak üzere, her işçinin hesabına 1000’er TL para yatırıldı.

Adana TEMSA’da da, Renault, TOFAŞ fabrikalarında başlayıp, Türk Traktör, Arçelik gibi fabrikalara sıçrayan eylemler karşısında Çelik İş yöneticilerinin ilk tutumu, taleplerine sahip çıkmak yerine üyesi işçileri şu sözlerle dizginlemek olmuş: “Siz her hangi bir şey yapmayın, oradaki işçiler ücret zammı alırsa biz de size yansıtırız”.

Emek Partisi Adana İl Örgütünün, metal iş kolundaki gelişmeleri anlattığı ve TEMSA işçilerinin de haklarına sahip çıkması ve dayanışma eylemleri yapması çağrısı yaptığı bildirilerin dağıtımı sırasında TEMSA işçileriyle görüştük. İlk sözleri, “Allah Bursa’daki metal işçilerinden ve sizden razı olsun” oldu.

‘Neden?’ diye sorduğumuzda şöyle devam ettiler: “Biz bir şey yapmadık. Metal işçilerinin eylemlerini sadece televizyonların verdiği haberlerden ve sosyal medyadan izledik. Bir de sizlerin dağıttığı bildirilerden haberdar olduk. Bizim orada her hangi bir eylem ve etkinlik olmadı. Sendikamız Çelik İş baştan zaten bize ‘Her hangi bir şey yapmayın. Bursa’daki işçilerin aldığı bir zam olursa biz onu size de yansıtırız’ dedi. Şimdi aldığımız 1000 TL Bursa’lı işçilerin sayesinde”.

TEMSA PAZARINDA LİDER

TEMSA GLOBAL, kendi markası ile otobüs ve midibüs üretim ve ihracatı yapan, Türkiye’nin önde gelen otomotiv şirketlerinden...

TEMSA, yurt içi ve yurt dışındaki pazar payını her geçen gün artırıyor. TEMSA, Adana fabrikasında uluslararası ve yurt içi piyasalara yönelik otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimi gerçekleştiriyor.

2015 yılının ilk 4 ayında yüzde 32’lik pay ile pazarının lideri oldu.

TEMSA BÜYÜYOR, YA İŞÇİ?

Adana’nın son yıllarda hızla gelişen fabrikalarından biri olan TEMSA’da işçiler bu büyümeden pay alamıyorlar. İşçiler ağır koşullarda çalıştırılıyor, fazla mesaiye bırakılıyorlar. Fazla mesaiye kalmayan işten atılıyor. Gecelerini gündüzlerine katan işçilerin eline geçen ise mesailerle birlikte asgari ücretten biraz fazla.

TEMSA büyüdükçe işçisinin ekmeği küçülüyor. Çelik İş’in yetkili olduğu TEMSA’da 2014-2017 yıllarını kapsayan grup toplu iş sözleşmesi de MESS grup kapsamında imzalanan sözleşmenin aynısı.

SERTİFİKA YARIŞI

TEMSA’da işçiler birden fazla alanda üretimi öğreniyor. Birçok sınava giren işçiler, başarılı olduklarında ücretlerine 50-100 TL arası katkı alıyor. Ancak o süre içerisinde işte bir hata meydana gelirse, işçiye ceza da veriliyor.

Bir ay içinde iki hata yapan işçinin teşvikinin bir bölümü kesiliyor. İşçiler, çalışma hayatları boyunca 25 yetkinlik sertifikası almak zorundalar. Her 6 ayda bir yeni bir iş alanında sertifika için eğitim alıp sınava giriyorlar. Bir işçinin çalıştığı alan gövde ise kapı ve kapak takma uzmanlığı için eğitim görüyor. Sonraki 6 ay, orta kayağı takmak için eğitim görüyor. İşçiler, farklı alanlarda ve farklı otobüs tipleri için çalıştırılıyor. Böylece joker işçi uygulaması ile esnek çalışmanın da alt zemini hazırlanmış oluyor.

İŞÇİ SİRKÜLASYONU ÇOK

TEMSA sürekli maliyetleri en aza indirmek için çalışıyor. Bunun yöntemlerinden biri de sürekli işçi alımı ve işçi çıkarmak. Genellikle 6-7 yıl ve üstünde çalışanlar çıkarılıyor, sıfırdan işçi alıp maliyetin düşmesi sağlanıyor.

AYNI İŞ FARKLI ÜCRET

Taşeron işçiler, kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen yan banttaki kadrolu işçinin fazla kendilerinin ise düşük ücret aldığını söylüyor.

İşçiler, sendikalı olup kadrolu işçilerin haklarından faydalanmak istiyorlar. Otobüs ve midibüs üretiminde çalışan ve yaptıkları işin ağır olduğunu belirten işçiler şu bilgiyi veriyor: “TEMSA’da 10’un üzerinde taşeron var. İşçiler değişik taşeronlara bölünmüş durumda. Taşeron işçiler, sendika üyesi kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen ücretleri düşük.”

BELEDİYE TEMSA’DAN 20 OTOBÜS DAHA ALDI

Adana Büyükşehir Belediyesi, TEMSA’dan 20 adet otobüs daha teslim aldı. TEMSA’nın Adana ve Türkiye ekonomisinde yarattığı katma değere dikkat çeken Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “TEMSA’da istihdam edilen 1600’ü aşkın Adanalı kesinlikle kaygılanmasın. Önümüzdeki 4 yılda sadece bize 500 otobüs lazım” dedi.

TEMSA yöneticileri, 20 adet otobüsün anahtarını, TEMSA fabrikasında, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye takdim etti. Son teslimat ile 40 adet olan otobüs sayısının sene sonuna kadar 100’e, 4 yıl içinde de 500’e çıkarılması hedefleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Metal direnişi İzmir'de yayılıyor: Baskılara rağmen geri adım atmıyorlar

SONRAKİ HABER

AKP'nin fıtratı kadınları öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...