02 Haziran 2015 09:26

Erdoğan’ın poz verdiği merdivenler 35 milyonluk avizelerle aydınlanıyor

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilginç kıyafetli askerlerle saray müsameresini gerçekleştirdiği merdivenlerin, maliyeti 35 milyonu geçen 200 civarında avizeyle aydınlatıldığı ortaya çıktı. 

Her biri 2,5 metre uzunluğunda olan bu avizeler, 10 bin swarovski kristal taştan oluşuyor. Saray’ın sadece bir tek merdivenini aydınlatan bu avizelere harcanan para, 6 milyon yoksul vatandaşın evini aydınlatan ampul maliyetine denk geliyor. 

‘Altın klozet’ tartışmasıyla gündemdeki yerini koruyan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yeni bir lüks harcaması daha açıklandı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ‘duşakabinoğlulları’ esprisine malzeme olan Saray’daki merdivenin üzerindeki avizelerin maliyetini hesapladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ilginç kıyafetli askerlerle saray müsameresini gerçekleştirdiği ve devlet başkanlarını ağırladığı bu merdiven, her biri özel üretim ve ithal 200 avize tarafından aydınlatılıyor. Oda’nın hesabına göre bu avizelerin her biri 80 santim genişliğinde ve 250 santimetre uzunluğunda. Ayrıca her biri 1,5 santim olan 10 bin swarovski kristal taştan, el örmesi şeklinde imal edilmiş. Tanesi en az 50 bin Avro’ya mal olan bu avizelerin toplam fiyatı KDV dahil 35 milyon 400 bin liraya ulaşıyor. 

Avizelerin içinde normal konutlarda kullanılan ampuller değil, halojen ampuller tercih edildiğini tespit eden Oda, bu ampulün normalden daha fazla enerji tükettiğini kaydetti. 

MALİYETİN KENDİSİ ALTINDAN, PIRLANTADAN DAHA DEĞERLİ

Avize maliyetleriyle ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Biz insaflı davrandık ve en az maliyetle satın alındığını düşünüp, ona göre hesap yaptık. Sonuçta bizi hayretler içerisinde bırakan maliyetle karşılaştık. Bu maliyeti de Kent İzleme Merkezi üyesi iç dekorasyon uzmanlarımız hesaplayıp ortaya çıkardı.” şeklinde konuştu. 

Sadece tek bir merdiveni aydınlatan avizelerin maliyetini açıkladıklarını kaydeden Candan, “Bunun gibi yüzlerce avize var Kaçak Saray’da. Orada çalışan meslektaşlarımız açıkladığımız maliyetleri, az bularak ‘devede kulak’ olarak nitelendiriyor. Altın, pırlanta ya da gümüş olması önemli değil. Maliyetlerin kendisi zaten altından, pırlantadan daha yüksek ve değerli." dedi. 

İSRAF VE LÜKS GİZLENEMEZ DURUMDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan ‘altın klozet’ tartışması hakkındaki bir soruya ise Candan, “Biz klozetlerin maliyetlerini daha önce açıkladık. Kaçak sarayda makamına göre 5 ile 10 bin lira arasında değişen fiyatla klozet yapıldığını dile getirdik. 10 bin lira maliyeti olan klozetler 17 Cumhuriyet altınına tekabül ediyor. Yani maliyetin kendisi altından aslında daha değerli.” cevabını verdi. Saray’ın toplam maliyetlerinin 20 milyar liraya ulaştığını belirten Candan, “İsraf ve lüks artık gizlenemez durumdadır. Oranın lüks ve şatafat içinde olduğu, kristal taşlar gibi parlıyor, gerçektir.” diye konuştu. 

MADEM RAHATSIZLAR, TÜM MALİYETLERİ FATURALARIYLA AÇIKLASINLAR

Saray’ın ‘lüks ve şatafat örneği’ olduğunu dile getiren Tezcan Karakuş Candan, polemiklerle bu lüksün gölgelenemeyeceğini vurguladı. Candan, “Madem açıklanan maliyetlerden bu kadar rahatsızlar, o zaman tüm maliyetleri, kalem kalem, faturalarıyla birlikte, hangi marka olduğunu da belirterek kamuoyuna açıklasınlar. Biz de Kent İzleme Merkezi ve Mimarlar Odası olarak onları inceleyip, halka açıklayalım.” dedi. “Saray’ı denetlemek üzere bilirkişi olarak davet edilirseniz gider misiniz?” sorusu üzerine ise Candan, “Her şeyiyle kaçak olan bir yapıya ancak mahkeme kararıyla durum tespiti yapmak için gideriz. Onun dışında meşru görmediğimiz yapıya adım atmayız.” açıklamasını yaptı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Kaymakamlık binası inşaatında göçük: Biri ağır 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Ağrı'da HDP coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...