30 Mayıs 2015 10:56

Van’da işçiler HDP’li aday Yıldırım’la buluştu

Van’da Emek Partisi (EMEP)’nin çağrısıyla HDP Van Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım ile EMEP GYK üyesi Umut Yeğin geçtiğimiz yıl yaz aylarında kalıcı iş talebiyle direnen İŞ-KUR ve taşeron işçilerle bir araya geldi. Toplantıya Emek Partisi (EMEP) Van İl Başkanı Hayrettin Alan ve HDP Van İl yöneticisi Naci Erkol da katıldı.

Paylaş

Beyar ÖZALP
VAN

 
Van’da Emek Partisi (EMEP)’nin çağrısıyla HDP Van Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım ile EMEP GYK üyesi Umut Yeğin geçtiğimiz yıl yaz aylarında kalıcı iş talebiyle direnen İŞ-KUR ve taşeron işçilerle bir araya geldi. Toplantıya Emek Partisi (EMEP) Van İl Başkanı Hayrettin Alan ve HDP Van İl yöneticisi Naci Erkol da katıldı.
 
Toplantıda ilk olarak söz alan Emek Partisi (EMEP) GYK üyesi Umut Yeğin, parti olarak  HDP ile ittifak halinde olduklarını belirterek sermaye iktidarı olan AKP’nin yalnızca seçim öncesinde işçileri boş vaatlerle kandırmaya çalıştığını söyledi. Yeğin, EMEP olarak varlık nedenlerinin bu ülkeyi  işçilerin yönetmesi için mücadele etmek olduğunu vurguladı.
 
BİRLEŞİRSEK KAZANABİLİRİZ

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında İŞ-KUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan taşeron işçilerinin direnişlerini hatırlatan Yeğin, işçilerin birlikte mücadele etmesinin önemine değinerek “Şu an metal sektöründe Renault işçileri ile başlayan direniş birçok fabrikaya yayıldı. İşçiler birlik olduğu zaman sermaye ve onun temsilcisi AKP iktidarı her zaman korkuyor. Türkiye’de de, Kürdistan’da da  işçiler birlik olduğu zaman kazanımlar elde ediyor. Van’da da İŞ-KUR ve taşeron işçilerinin geçtiğimiz yaz iki ayrı parkta başlayan ve hâlâ fiili olarak devam eden direnişlerinin birleşmesi gerekiyor. Ancak birleşerek mücadelemize devam edersek insanca yaşayabiliriz” dedi.  İŞ-KUR ve taşeron işçilerinin direnişlerinin birleşmemesi için AKP’nin büyük çaba harcadığını söyleyen Yeğin, aynı işi yapan işçileri birbirine düşman göstererek mücadelenin önüne geçilmeye çalışıldığını vurguladı.
 
HALKIN İKTİDARI İÇİN OYLAR HDP’YE

Tek adamın ve hırsızların iktidarına karşı halkın iktidarı için 7 Haziran seçimlerinde işçilerden HDP’ye oy vermelerini isteyen Yeğin, işçilerin bir sınıf olarak örgütlenebilmesinin önündeki engelleri kaldırabilmek için, barış içinde ortak mücadele edebilmek için, demokrasi için, HDP’nin barajı aşması gerektiğini ifade etti.
 
EMEK VEREN İŞÇİ, KAZANAN PATRON

HDP Van Milletvekili adayı Zozan Yeliz Yıldırım  ise  üretimi yapanın, en fazla emek veren işçiler olduğunu buna karşı  en fazla parayı kazananın patronlar olduğunu vurguladı. Yıldırım “Az önce inşaat işçileri ile birlikteydim. Bir binayı yapan, yükselten, emek veren işçilerdir ama onların sırtından emek harcamadan zengin olan ise müteahhitler oluyor. Biz işçinin emeğinin sömürülmesine karşıyız” dedi.
 
TAŞERON SİSTEMİ KALDIRACAĞIZ

AKP iktidarının her alanda taşeronlaştırmayı yaygınlaştırdığını söyleyen Yıldırım, HDP olarak taşeronlaştırmaya karşı olduklarını ve taşeron sistemi kaldıracaklarını söyledi. AKP iktidarı döneminde 14 bin işçinin iş cinayetlerinde öldüğünü ve  iş cinayetlerinde Türkiye’nin Avrupa’da birinci dünyada üçüncü olduğunu hatırlatan Yıldırım bu durumun Türkiye’de bir emek sömürüsünün olduğunun ve AKP iktidarının da bu sömürüyü yapan sermayenin iktidarı olduğunun kanıtı olduğunu söyledi.
 
AKP SALTANATINA  KARŞI ÖRGÜTLENMELİYİZ

Yıldırım, "Biz HDP olarak asgari ücretin ilk etapta 1800 lira olması gerektiğini söyledik bunu da hayali olarak söylemedik başta DİSK olmak üzere çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarına sorduk ve aldığımız cevap bir ailenin yaşabilmesi için alması gerektiği  asgari ücretin minimum 1800 lira olması gerektiği idi" ifadelerini kullandı.
 
AKP iktidarının işçilerin emeklerini sömürerek kendi saltanatını kurduğunu belirten Yıldırım, AKP saltanatının yıkılmasının yolunun işçilerin ve emekçilerin örgütlenmesinden geçtiğini  vurguladı.
 
EKMEĞİMİZİ KAYBETMEMEK İÇİN AKP MİTİNGİNE KATILDIK

İŞ-KUR işçilerinden Revşan Akti  yıllarca AKP mitinglerine zorla götürüldüklerini söyleyerek ekmeklerini kaybetmemek için AKP etkinliklerine gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Akti, "AKP mitinglerine katılmamıza rağmen gönlümüzde hiçbir zaman AKP olmamıştır. Seçimlerde AKP’ye oy vermeyeceğiz" dedi. İŞ-KUR işçilerinden Abdullah Yeşilbaş ise seçimlerde HDP’yi destekleyeceğini ancak İŞ-KUR işçileri olarak  HDP  tarafından taleplerinin daha fazla dillendirilmesini istedi.
 
İŞÇİLERİN SESİNİN DAHA FAZLA DUYULMASI İÇİN HDP MECLİSTE OLMALI

Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan taşeron işçilerden Ferzende Acar ise İŞ-KUR ve taşeron işçiler olarak direnişlerinin kazanımla sonuçlanmamasının nedenini birlik olmamalarına bağlayarak, eğer İŞ-KUR ve taşeronlar birleşselerdi seslerinin daha güçlü çıkacağını ve kazacaklarını belirtti. Acar işçi ve  emekçilerin seslerinin meclisten daha fazla duyulması için HDP’ye oy vereceğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

'İşçi 40 yıllık düzene kendi emeğiyle başkaldırıyor'

SONRAKİ HABER

Türk Traktör işçisi, tehditleri uçak yaptı, fırlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...