28 Mayıs 2015 00:50

Altın Oran ile kent suçuna ortak olma

Yeni Güneykent Proje Alanı olarak bilinen Altın Oran projesi ile ilgili Anıtpark Forum üyeleri CHP’li Çankaya Belediyesine ihtarname gönderdi.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Yeni Güneykent Proje Alanı olarak bilinen Altın Oran projesi ile ilgili Anıtpark Forum üyeleri CHP’li Çankaya Belediyesine ihtarname gönderdi. Çankaya Belediyesinin görevini yerine getirmediğini belirten forum üyeleri projeye 7 adet yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verildiğini hatırlattı. Konu ile ilgili görüş almak için aradığımız Çankaya Belediyesi yetkilisi projenin Çankaya sınırları içerisinde olmasına rağmen “Proje bizi ilgilendirmiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ilgileniyor” cevabını verdi.

“Yeni Güneykent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” olarak bilinen Altın Oran Projesine itiraz eden Anıtpark Forum üyeleri “Kent suçuna ortak olma” uyarısıyla Çankaya Belediyesine ihtarname gönderdi. Forum üyeleri, idari mahkeme ve Danıştayın 7 kez yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdiği projeyle ilgili hukuki kararlar doğrultusunda Çankaya Belediyesinin mühürleme işlemi yapabilme yetkisine sahip olduğunu belirtti. 2007 yılında mahkeme kararları neticesinde Çankaya Belediyesinin Anayasa Mahkemesi inşaatını mühürlediğini hatırlatan üyeler, “Şu an yaşanan da aynı durum. Birebir aynı örnek. Ama Çankaya Belediyesi bu kez ‘Proje bizimle alakalı’ değil diyerek sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor” dedi.
Bakırköy Belediyesi’nin Ataköy sahilindeki inşaatlarını mühürlediğini, Kadıköy Belediyesinin ise İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait eski sabit pazarda yer alan projeyi halkın tepkisi ile mahkeme kararı bile olmadan iptal ettiğini hatırlatan Anıtpark forum üyeleri, Ankara’nın en büyük kent suçuna göz yumulmasının yasalara aykırı olduğunu ifade etti. Ayrıca mahkemeler, kentin hava koridorunu kesecek şekilde yapılacağı, sel felaketlerine davetiye çıkaracağı ve İmrahor Vadisi’ni yasalara aykırı olarak talan edeceği gibi gerekçelerle Altınoran Projesi’nin yürütmesi durdurmuştu. Bilirkişi raporlarında proje sahasının yüzde 80’inin heyelan bölgesi olduğu belirtilirken, bölgede 1.2 milyon metrekare konutun inşaatı halen sürmekte.

YASAL BİR PLAN YOK

Turan Güneş Bulvarı’na yakın olan proje alanı, 2005 yılında başlamış, işi alan firmalar başta teknik sıkıntılar olmak üzere, çeşitli nedenlere projeden çekilmişlerdi. Ardından Sinpaş Yapı Endüstri ve Tic. AŞ’ye verilen projede konut sayısı artırılarak proje daha da kötü bir noktaya taşınmıştı. 5831 konut yapılacak alan, İmrahor Vadisi’ne kadar inmişti. İdare mahkemelerinin planları iptal etmesi sonucu yasal bir plan da bulunmamaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararlarına dair hiçbir işlem yapmayarak, planın iptal nedenlerini ise ortadan kaldırmadı. Sadece planın ismi, kenar sınırları, ya da rakamlarda yaptığı küçük oynamalarla yeni bir plan olarak kararlar aldı.

ÖNCEKİ HABER

Sevilla, 4. kez şampiyon

SONRAKİ HABER

Tofaş’ın bireysel dilekçe numarası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa