26 Mayıs 2015 12:35

Kale Kilit işçisi direnişi tartışıyor: Direnişten korkan sendikadan turnuva

Bursa Renault’da başlayarak, Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu birçok büyük fabrikaya sıçrayan direniş, metal işçileri arasında tartışılmaya devam ediyor.

Paylaş

Arife Onat MUTLU
Ümit KARTAL
İstanbul

Bursa Renault’da başlayarak, Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu birçok büyük fabrikaya sıçrayan direniş, metal işçileri arasında tartışılmaya devam ediyor. İstanbul Güngören’de bulunan Kale Kilit fabrikasında işçiler başta Renault işçileri olmak üzere, aynı sendikaya üye oldukları arkadaşlarının direnişini tartışıyor. 

Sendikalarının olası baskısından çekindikleri için isimlerini vermek istemeyen Kale Kilit işçileri, fabrikada tüm işçilerin metaldeki direnişi takip ettiğini söyledi. Direnişin ilk günlerinde birçok işinin Türk Metal işyeri temsilcilerine ve sendika şube yöneticilerine gelişmeleri sorduğunu ancak hiçbir cevap alamadıklarını anlatan işçiler, direnişi televizyondan ve sosyal medyadan takip ediyor.  

ÜCRETLERE ÖFKE BÜYÜK!

1900 işçinin çalıştığı Kale Kilit’te işe yeni başlayan işçi 1300 lira ücret alıyor. En eski işçilerin ücreti de 1600 lira civarında…  Fabrikada birçok işçi, geçim sıkıntısı yaşadığı için ek iş de yapıyor. İşten sonra garsonluğa, pazara giden işçilerin sayısı az değil. Sözleşme imzalandığından bu yana tepkilerin olduğunu ve son gelişmelerle daha fazla tartışıldığını anlatan işçiler, buna rağmen Kale Kilit’te işçilerin Bursa’daki gibi bir direniş gerçekleştirebileceklerine inanmadıklarını söyledi. 

Türk Metal Sendikası’nın sözleşme imzalandığından bu yana tepkilerin farkında olduğunu ifade eden işçiler, “Bursa’daki hareketlenmelerden sonra bizimle hiç olmadığı kadar ilgilenmeye başladılar. Hem direnişin konusu geçmesin, kimse sormasın ve konuşmasın istiyorlar hem de bowling, voleybol, hentbol turnuvaları gibi etkinlikler yaparak tepkiyi azaltmaya çalışıyorlar” dedi.

BU NASIL ETİK DEĞER?

Yakın zamanda Tekirdağ Çerkezköy’e taşınacak olan fabrikada işçilere bu sıralar “Etik Değerler Kitapçığı” başlıklı bir sözleşme de imzalatılıyor. 

Ellerinde kitapçık örneğinin olmadığını, imzalayıp İnsan Kaynakları’na geri verdiklerini anlatan işçiler, kitapçık içeriğinin esas olarak aynı bölümde aynı aileden işçilerin çalışmaması, bölümlerinin değiştirilmesi yönünde olduğunu söyledi. Fabrika yönetimi bu durumu ‘üretim aksıyor” şeklinde ifade ediyormuş. “Bu nasıl etik?” diye soran işçiler izin ve sağlık raporu almakta zorlandıklarını da sözlerine ekledi. 

ÖNCEKİ HABER

Arçelik'in Eskişehir fabrikasında işçiler hareketlendi

SONRAKİ HABER

Buca İlçe Milli Eğitimde yolsuzluk mu yapılıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...