24 Mayıs 2015 10:31

KCK, 'PKK-KDP/İ çatıştı' haberlerine ilişkin açıklama yaptı

KCK Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demhat Agit KDP-İ (KDP İran) ile PKK gerillaları arasında yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamada bulundu. Demhat Agit KDP-İ’nin provokasyon girişimleri içerisinde olduğu ve PKK gerillalarını çatışmaya ve savaşa çekmek istediğini söyledi.

Paylaş

KDP-İ ile PKK gerillaları arasında dünden bu yana yaşanan gerginlik ve bu sabah çıkan çatışma haberlerine ilişkin KCK Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demhat Agit ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. 

Rojnews'in haberine göre Demhat Agit, KDP-İ’nin gerilla alanlarını farklı amaçlar için kullanmak istediğini, sınır hattında bulunan halka ve kaçakçılara baskı uyguladığını ve bu konuda kendilerinin uyarıldığını belirterek yaşanan olaylara şu sözlerle açıklık getirdi: “Onların ilk talebi alanımızı geçişler için kullanmaktı. Biz de geçişler için alanımızı kullanabileceklerini, bu konuda sorun olmayacağını belirttik. Fakat gördük ki, niyetleri iyi değil. HPG gerillalarının daha önce yerleştiği alanları farklı amaçlar için kullanmak istediler. PKK-HPG gerillalarının yerleştiği alanlara yerleşmek istediler. Neden gerilla alanlarına ısrarla güç yerleştirilmek istendiğini anlamaya çalıştık. Daha sonra baktık ki, oradan geçen kaçakçılara ve halka baskı uyguluyorlar. Bunun üzerine askeri güçlerimiz de kendilerini uyarıp bu alandan çıkmaları gerektiğini belirtti. Alanı farklı amaçlar için kullanmak istedikleri açığa çıktı. Biz onları bu tür tutumlara girmemeleri yönünde dostlar ve ilişkiler yoluyla uyardık.”

'PROVOKASYON YAPMAK İSTEYEN GÜÇLER VAR'

Demhat Agit devamla şunları belirtti: “Provokasyon yaratmak isteyen güçler var. Biz çatışma yanlısı değiliz. Onları kaç kez uyardık. Fakat onlar güçlerini gizli bir biçimde getirip gerilla alanlarının içine yerleştirmeye çalıştılar. Bundan dolayı da bu sabah uyarı amaçlı bir temas yaşanmış olabilir, fakat sonuçlarına ilişkin bilgimiz yok. Bu sorunun daha fazla büyütülmesinden yana değiliz. KDP-İ’ye de şunu söylemek istiyoruz; bu meseleyi daha fazla büyütmemeli ve güçlerini bu alandan çekmelidirler. Doğu Kürdistan için bir mücadele yürütmek istiyorlarsa, gerillanın olmadığı alanlara yerleşsinler. Neden gerillanın denetiminde bulunan alanların seçildiğine de çok anlam veremiyoruz. Başka bir alana gidip mücadelelerini ve çalışmalarını sürdürebilirler.”

'PKK DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR'

KDP’ye yakınlığıyla bilinen basın yayın organlarının geçmiş olduğu çatışma ve ölüm haberlerine ilişkin olarak da bilgi veren KCK Dışilişkiler Komitesi üyesi Demhat Agit şunları belirtti: “Peşmerge kayıplarının olduğuna dair net bir bilgimiz yok. Onlar öyle söylüyorlar. Fakat bu konuda henüz bize yansıyan bir durum yok. PKK’nin karalanması ve düşmanlığı üzerinden kimse Kürdistan’da güç olamaz. O daha önce denenmiş ve yanlış bir siyasettir. Bu siyasetlerini bırakmaları gerekiyor.” 

Kandil’i bugün ziyaret edecek parlamenter heyete ilişkin olarak da bilgi veren Demhat Agit, parlamenter heyet ile yapılacak bu görüşmenin daha önceden planlandığını belirtti. Demhat Agit, “Gelen heyet bu konuyla alakalı olarak gelmiyor. Önceden alınmış bir randevuydu. Özellikle son gelişen olayla bağlantılı değil. Fakat bu sorunun da tartışılması ihtimal dahilindedir.” dedi.

Son olarak Güney basınının sorunun taraflar arasında büyütülmemesi için rol oynaması gerektiği ve basının kışkırtıcı yayınlar yapmaktan uzak durması gerektiğini belirten Demhat Agit “Bazı Güney Kürdistan yayın organları da bu provokasyonlara hizmet eden yayınlar yapmaktadır. Sorunu çarpıtmamaları yönünde Güney basınını uyarıyoruz. Sorunu büyütüp daha fazla provokasyona yol açmasınlar. Savaş geliştirmek üzerinden propaganda yapmasınlar. Güney medyası da sükûnet ve çözüm için rol oynarsa daha olumlu olur.” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dağcılık Federasyonu, HDP'li dağcıları bölücülükle suçladı!

SONRAKİ HABER

Savur kırsalında askeri hareketlilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...