23 Mayıs 2015 19:53

HDP'nin kadın adaylarından erkek egemenliğine karşı halı saha maçı

HDP İstanbul 1. Bölge kadın milletvekili adayları, Libertarias Kadın Futbol Takımı ile 'passolig'i protesto etmek ve erkek egemenliğindeki futbolda eşitliğe dikkati çekmek amacıyla maç yaptı.

Paylaş

HDP İstanbul 1. Bölge kadın milletvekili adayları, Libertarias Kadın Futbol Takımı ile 'passolig'i protesto etmek ve erkek egemenliğindeki futbolda eşitliğe dikkati çekmek amacıyla maç yaptı.

Kadıköy Kalamış Gençlik Merkezi 'ndeki halı sahada karşılaşan her iki takım 7'şer kişilik kadro çıkardı. HDP İstanbul 1. Bölge kadın milletvekili adaylarının takımı Ceylan Yılmaz, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezin Uçar, Semra Güven Alkan, Hürriyet Özçelik ile parti üyeleri Pervin Tombul ve Ayşegül İyidoğan'dan oluştu. Her iki takım, üzerinde farklı dillerde " Kadın Yaşam Özgürlük"yazan pankart ile halı sahaya girdi. Takım oyuncuları, karşılaşma öncesinde kısa bir süre ısınma hareketi yaptı.

Halı saha kurallarına göre oynanan ve 40 dakika süren karşılaşma, 15-15 berabere bitti. Basın mensuplarına açıklama yapan milletvekili adayı Serpil Kemalbay Pekgözegü, endüstriyel futbola, sporun paralaştırılmasına ve spordaki erkek egemen anlayışa karşı, kadınların sahalarda olabileceğini göstermek istediklerini söyledi. Özellikle passolig uygulamasını protesto etmek için bu etkinliği düzenlediklerini anlatan Pekgözegü, "Çünkü seçim bildirgemizde passolig uygulamasını kaldıracağımızı söylüyoruz. Futbolda, sporda, militarizme, cinsiyetçiliğe ve milliyetçiliğe karşıyız. Kardeşçe, eşit, özgür, cinsiyet ayrımcılığı olmayan, herkes için spor diyoruz. Kar amacı güdmeyen, genç yaşlı, kadın erkek çocuk, herkese eşit olanakların sağlandığı bir spor diyoruz" şeklinde konuştu.

Milletvekili adayı Semra Güven Alkan da sporun şimdiye kadar erkek egemen bir yapının oluşumu olduğunu, bu yapının kırılması gerektiğini dile getirdi. Eşitlikçi sistemde, eşit haklarla spor yapılması gerektiğini vurguladıklarını aktaran Alkan, "Kadınları kapsayan spor alanları istiyoruz. Eşitlik spor alanında da olmalı. Bunu seçim bildirgemizde de gündeme getirdik, sisteme de yerleştireceğiz" dedi.

Libertias Kadın Futbol Takımı'ndan Selin Telek de kadın arkadaşlarıyla iki yıldır karma lig olan Karşı Lig'de futbol oynadıklarını söyledi Telek, "Toplumsal sorunlara duyarlı insanlarız. Futboldaki erkek egemenliğine de karşı çıkıyoruz. Çünkü futbol dünyanın en sevilen sporu ve kadınlar sistematik olarak bundan dışlanıyor. Biz bu dışlanmışlığa küçük bir karşı koyuş adına bu takımı oluşturduk. Sonra da böyle bir etkinlik yapmaya karar verdik. HDP'li kadın milletvekilleriyle yaptığımız karşılaşmayı hem toplumsal barışa hem de daha güzel futbol kültürüne armağan ediyoruz" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Nasrallah: Suudiler, Türkiye ve Katar bize karşı birleşti

SONRAKİ HABER

Ekmeklerini denizden çıkaranlar: Kum midyesi işçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...