02 Mayıs 2015 14:08

Sorunlarımızı sineye çekerek, susarak çözemeyiz

Ben Antalya’da beş yıldızlı bir turistik tesiste çalışan bir turizm isçisiyim. Üzerinde yeterince durulmadığını ve insanların turizm işçilerinin gittikçe derinleşen sorunlarından haberdar olmadığını düşündüğüm için bu mektubu sizlerle paylaşmak istedim.

Paylaş

Emeğin uç noktalarda sömürüsüne sahne olan turistik tesislerde, biz işçiler bütün yasal haklarımızdan mahrum olarak çalışmaktayız. Otel yönetimleri patronların çıkarlarını kollamaktan öte hiç bir işlevi yerine getirmemekte ve yine bu çıkar doğrultusunda çalışanların bütün haklarını elinden almak için sonuna kadar çaba sarf etmektedirler. Bunu başardıkları kesin.
Nitekim biz turizm işçileri, sezonluk personel olarak; yıllık izin ve tazminat gibi birçok haklarımızı almaksızın çalıştırılıyoruz.
Patronun daha fazla kâr elde etmesi için ücretsiz izne gönderiliyor, yine aynı amaçla günde 12 hatta 13-14 saat çalıştırılıyor ve en temel haklarımızdan fazla mesai ücretlerimizi dahi alamıyoruz.
Bir bayan erkeklere göre çok daha sorun ve haksızlıklarla karşılaşıyor. Bir erkeğe göre daha verimsiz olduğumuz düşünülüyor ve hakkımiz olduğu halde terfi bile vermiyorlar. Bir kadın olarak bu koşullarda çalışmaktan çok tedirginim ve huzursuzum. Sezonluk çalışıp 6 ay boşta kalmak, nasıl geçineceğim kaygısıyla yaşıyoruz.
Bir de bebek sahibi olmayı düşününce işler iyice çıkmaza gidiyor. Çok riskli. Ağır şartlarda çalışınca sağlıklı bir hamilelik olamaz. Bu yüzden işten ayrılmaya mecbur oluyorsun. İşyerlerinde kreşler, etütler gibi sosyal alanlar olsa belki anneler için bir kolaylık olabilirdi.
Tüm bu sorunların en önemli sebebi sendikasız ve örgütsüz bir çalışma ortamından kaynaklanıyor. Otel işçileri olarak sorunlarımızı sineye çekerek, susarak ya da tepkisiz kalarak çözemeyiz. Bizler ancak mücadele ettiğimizde bu zor çalışma koşullarından kurtulabiliriz.
Sevgilerimle.
Evrim Küçükduman / ANTALYA

 

ÖNCEKİ HABER

‘Şahtık, ahan da şahbaz olduk’

SONRAKİ HABER

İnsanca isteklerimiz için birleşelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...