29 Nisan 2015 15:25

İÇDAŞ Krallığına Karşı Antik Kent Parion

Şimdilerde toprak ananın sahiplenmediği ve sahiplenmeyeceği termik santraller Biga'dan yükseltiliyor. Siyanürle maden aramayla, demir çelik fabrikalarıyla Kaz Dağlarının yeşili soluyor. Marmara denizine yaşamı akıtan nehirleri, ırmakları, çayları artık denizi tunca çeviriyor. Kuşların vatanı; gökyüzü artık karanlık...

Paylaş

Damla YELTEKİN
ÇOMÜ-Sanat Tarihi
Çanakkale


Yolunuz bir gün Çanakkale'ye düşerse çok şanslısınız demektir. Sizlere bambaşka gözlerle anlatacağım burayı. Herkesin bildiği ismi ile Kaz Dağları, Homeros'un İlyada'sında bin pınarlı İda olarak geçer. Endemik bitkileriyle, bin bir çeşit kuşlarıyla efsaneleri ve masalları doğurur.

TRUVALI PARİS'TEN PROMETHEUS'A

Sarı Kız hala ormanın derinliklerinde bir yerde sevdiğini özler.
Hergün doğan şafak eşliğinde Truvalı Paris'in Helen'e olan aşkı ile, Aşil'in canıyla, Prometheus'un Zeus' tan çaldığı ateşle yeni hikayeler yeni masallar verir, bu dağlar çocuklara..
Şimdilerde toprak ananın sahiplenmediği ve sahiplenmeyeceği termik santraller Biga'dan yükseltiliyor . Siyanürle maden aramayla, demir çelik fabrikalarıyla Kaz Dağlarının yeşili soluyor. Marmara denizine yaşamı akıtan nehirleri, ırmakları, çayları artık denizi tunca çeviriyor. Kuşların vatanı; gökyüzü artık karanlık...
Ve doğa ile birlikte geçmişin mistik dokusu yok olmaya, mitolojinin ve masalların kanatları kırılmaya çalışılıyor. 

DEMİR TOZU VE TAŞ OCAKLARI ARASINDA...

Maden arama ile ve termik santraller ile; yok ederek büyüyebileceklerini sanıyorlar. Biga ilçesinin Kemerköy sınırlarında Marmara Denizine bakan antik bir kent Parion. Troya kralının oğlu Paris'in şehri. Ve Parion şu an için bulunan 
tiyatrosu, odionu, hamamı, yamaç yapısı "sevgililer şapeli" az kalsın demir tozu ve taş ocakları arasında yok olacaktı. Köylülerin şapeli Kültür Bakanlığına bildirmesi iletmesi hiç bir şey değiştirmiyordu. Çünkü artık orada bir Parion kenti yok İÇDAŞ vardı. 
Önce buluntuları saklamaya çalışan İÇDAŞ'ın amacı gelecek olan kazı ekiplerini, kazı alanını ziyaret edecek insanları önleme çabasıydı.Çünkü gelen her yeni insan görecekti hava kirliliğini. Çabalar sonucu kazı başladıktan sonra ise sponsorluk ve özel mülkiyetle fotoğraf çekimini engellemeye kalktı.

POSEİDON DENİZDEN, DEMETER TOPRAKTAN GELECEK

Kazı sahasındaki kameralar ile sponsor İÇDAŞ, savaşçıları ve ziyarete gelenleri görebilmekte. Filtresiz bacayla, kuşların ve kuzuların atıkları ile tunca çevirdiği denizin hesabını verecek. 
Sadece denizin mavisi, ormanların yeşiliyle gök kuşağını çizebilecek kadar güçlü dokusu bulunan bu topraklar ve bu topraklardan beslenen, öğrenen insanlar hesap soracak. 
Poseidon denizden, Demeter topraktan ve Zeus Olimpos'tan gelecek. Prometheus'un ateşi verdiği insanlıkla beraber ölen her canlı için hesap soracak.
Ve çocukların masalları gerçek olacak!

ÖNCEKİ HABER

Liseli gençler Hayat TV ve Evrensel ile dayanışmak için sahnedeydi

SONRAKİ HABER

Ezberci Eğitimin Staj Sömürüsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...