10 Nisan 2015 14:59

ABD ile Küba 56 yıl sonra buluştu

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, 56 yıllık bir aradan sonra iki ülke arasında ilk üst düzey buluşmayı gerçekleştirdi.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, 56 yıllık bir aradan sonra iki ülke arasında ilk üst düzey buluşmayı gerçekleştirdi. Panama’da başlayan 7. Amerikalar Zirvesi’ne katılan iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının baş başa görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba lideri Raul Castro’nun da yine Panama’daki zirve kapsamında bir araya gelmesi bekleniyor. Öte yandan Kerry-Rodriguez görüşmesiyle ilgili basına ayrıntılı bilgi verilmemesi dikkat çekti.  

İki ülke arasındaki son üst düzey toplantı 1959 yılında, Fidel Castro ile dönemin başkan yardımcısı Richard Nixon arasında yapılmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Küba’nın “terörü destekleyen ülkeler” listesinden çıkarılmasını tavsiye ettiği bildiriliyor. Bu gerçekleşirse iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmaları mümkün olabilecek. ABD’nin terörü sürekli olarak destekleyen ülkeler listesinde Küba’dan başka İran, Sudan ve Suriye bulunuyor. ABD son olarak Venezuela’yı ABD’nın ulusal güvenliği açısından tehdit olduğu açıklaması yapmasıyla gündeme gelmişti.

ABD GERGİNLİĞİ

Öte yandan Panama’daki Amerikalar Zirvesi gergin geçiyor. Latin Amerika ülkeleri ve ABD yetkililerinin katıldığı zirvede ABD’nin müdahaleleri nedeniyle sonuç bildirgesi yayınlamaktan vazgeçildiği öğrenildi. Venezuela merkezli yayın yapan Telesur’un haberine göre, Zirve’de öne çıkan konular güvenlik, eğitim, göç, enerji, çevre, yurttaş katılımı, demokratik yönetim ve sağlık olacak.

Küba haber ajansı Prensa Latina sonuç deklarasyonunun yayınlanmayacağı iddiasının Arjantinli Bakan Hector Timerman tarafından doğrulandığını yazdı. Habere göre basın toplantısı düzenleyen Timerman, Zirve’yi “başkanlar arası tartışmalar yapılacak” şeklinde tarif etti ve ABD’nin Venezuela hükümetini gerekçe göstermesi nedeniyle ortak bir açıklama olmayacağını söyledi.

ABD’nin 9 Mart’ta Venezuela’nın Nicolas Maduro Hükümetine yönelttiği suçlamalar Zirve’nin öne çıkan konusu oldu. Zirve katılımcısı 33 ülkenin çoğunun ABD Başkanı Barack Obama’yı Venezuela hakkındaki “ulusal güvenliğe tehdit” açıklamalarını geri çekmesini ve Küba’ya yönelik 50 yıllık ambargonun kaldırılmasını isteyeceği öğrenildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Milli Park’a şirket kondu!

SONRAKİ HABER

SYRIZA özelleştirmeleri yeniden başlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...