05 Nisan 2015 06:12

3 yanlış bir doğruyu götürür

Günümüz Türkiye’sinde büyük bir algı operasyonunun sadece bir parçası; Ali İsmail’in ölümünden sonra ateist olduğu paylaşımlarıyla Ali İsmail’i itibarsızlaştırma, bu temelde ölümünü meşruymuş gibi gösterme çabaları vardı, bu olay o algı operasyonunun devamıdır.

Paylaş

Gürkan KORKMAZ

Bildiğiniz gibi bir yayın evi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi testinde çoktan seçmeli bir sorusunda Ali İsmail’in resmini “yanlış” şık olarak kullanmış ve kamuoyundan aldığı ciddi tepkiler sonucunda kamuoyundan ve ailemizden özür dilemişti.
Tabi özür dilenmiş olması ve yapılan hatanın farkına varılmış olması çok önemli, ancak özür aşamasına gelene kadar yapılanlara bakarsak; diğer şıkları çizim olan bir din sorusunda Ali İsmail’in fotoğrafının yanlış şık olarak kullanılması, tepkiler gelince yayınevi müdürünün “Google’da oturan çocuk diye arattık, o fotoğraf çıkınca onu kullandık”  (kaldı ki o şekilde arama yapınca Ali İsmail’e ilişkin hiçbir sonuç çıkmıyor) açıklaması yapmış olması özür yapılmış olsa dahi özrü samimiyetsiz kılmakta, yani yapılan yanlışlar doğru hareketi de değersizleştirmektedir.
Ben bu olayın, yayın evinin belirttiği gibi bir çalışanın kişisel bir hatası sonucu olduğuna ihtimal vermiyorum. Sorunun din kültürü sorusu olması bile başlı başına bu ihtimali ortadan kaldıran bir etken bence, çünkü bu, günümüz Türkiye’sinde büyük bir algı operasyonunun sadece bir parçası; Ali İsmail’in ölümünden sonra ateist olduğu paylaşımlarıyla Ali İsmail’i itibarsızlaştırma, bu temelde ölümünü meşruymuş gibi gösterme çabaları vardı, bu olay o algı operasyonunun devamıdır.
Bunun yanı sıra Ali İsmail’in fotoğrafının kullanılmasını sadece Ali İsmail’in şahsına ilişkin bir algı operasyonundan öteye, Ali İsmail’in simgelerinden biri olduğu Gezi olaylarının, Gezi’deki demokrasi mücadelesinin yanlış olduğu algısını daha 6. sınıfta olan 12-13 yaşlarındaki çocukların bilinçaltına yerleştirme hareketinden başka bir şey değildir.
Biz ailesi olarak bu olayda kastı, ihmali olanlar için gerekli hukuki süreci başlatacak ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız.  

YANLIŞ ŞIK, DOĞRU CEVAP
Ali İsmail’i çok anlattık, hep ailesi olarak bizim ağzımızdan dinlediniz, biraz da kendiniz görün, kendiniz tanıyın istedim; Facebook hesabında paylaştığı birkaç iletiyi sizinle paylaşmak isterim. Ve sadece bir hatırlatma yapmak isterim; bu paylaşımları yaptığında henüz 18 yaşındaydı...
Yaşasın bütün insanların kardeşliği...
Nefret sona ersin...
Herkesin kalbini sevgi kaplasın...
Bu dizeler Ali İsmail’in bir Facebook paylaşımından, 1 Haziran 2012’de paylaşmış. Nereden bilebilirdi ki tam bir sene sonra nefret dolu bir grup insan (!) tarafından katledilecekti ve hayatı sona erecekti.
Bir diğer paylaşımında da şöyle yazıyor;
Dünya vatanım, tüm insanlar kardeşim ve iyilik yapmak dinimdir...
Bunu da 13 Ağustos 2012 tarihinde paylaşmış, yani daha 18 yaşında bir lise öğrencisiyken.
14 Aralık 2012’de de Albert Einstein’dan alıntı yapmış;
İnsanlar sadece ikiye ayrılırlar
İYİ İNSANLAR ve KÖTÜ İNSANLAR

ÖNCEKİ HABER

'Sadece güzel şarkı söyleyen kız olmak istemiyorum'

SONRAKİ HABER

Biz de sizi seviyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...