24 Mart 2015 10:35

Alman-Yunan geriliminde tansiyon düşürüldü

Almanya’ya karşı hükümet partisi SYRIZA ve diğer muhalefet partileri tarafından yöneltilen eleştirilerin dozajı, Başbakan Alexis Çipras’ın Berlin’de düzenlediği resmi ziyarette düşürüldü.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Yunanistan’ın içinde bulunduğu borç krizinin baş sorumlusu olarak gösterilen Almanya’ya karşı hükümet partisi SYRIZA ve diğer muhalefet partileri tarafından yöneltilen eleştirilerin dozajı, Başbakan Alexis Çipras’ın Berlin’de düzenlediği resmi ziyarette düşürüldü. Ziyaret öncesinde Alman basınında yer alan haberlerde daha çok gerilim hakimdi. Çipras’ın Başbakanlık ziyareti, diğer hükümet başkanlarının ziyaretinden farklı oldu. Başbakanlık binasına varmadan 50 metre önce makam arabasından inen Çipras, SYRIZA ile dayanışma amacıyla eylem yapanların yanına giderek selamlaştı. “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları arasında Başbakanlık Binası’na geçen Çipras burada askeri törenle karşılandı.

Merkel ve Çipras tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında daha çok birbirini anlama ve gerilimi tırmandırmama içerikli mesajlar verildi.
Merkel’in Yunanistan’a verilecek yardımlar ve talep edilen reformlar konusunda Almanya’nın tek başına karar vermediğini, asıl kararların Avro Grubu tarafından verildiğini söylemesi dikkat çekti. Yunanistan’a dayatılan acı reçetelerin arkasında Almanya’nın olduğu bilindiği için Yunanistan’da Merkel’e geniş bir tepki oluşmuştu. Bu temelde SYRIZA başta olmak üzere krize karşı çıkan bütün kesimler tarafından Merkel, Hitler’e benzetilmişti.
Merkel’in Yunanistan’a dayatılan politikaların arkasında Almanya’nın olmadığını söyleyerek, hedef olmaktan çıkması manevrasına Çipras’ın “Ne Yunanlılar tembeldir ne de Yunanistan’ın kötü duruma gelmesinde Almanya’nın suçu var” demesi, Merkel’in taktiğinin tuttuğu şeklinde değerlendirildi. Görüşme sırasında Merkel’in Alman-Yunan halklarının dostluğuna yaptığı vurgular dikkat çekti. Çipraz da Merkel’in bu temennisine “birbirimizde daha fazla konuşarak, birbirimizi anlamalıyız” şeklinde katkıda bulundu. AB ile daha önceki hükümetin yaptığı anlaşmaların gereklerini yerine getireceklerinin yenileyen Çipras, ancak bundan önce yapılması gereken çok işlerinin olduğuna dikkat çekti.
Son haftalarda tartışma konusu olan Almanya’nın Hitler faşizmi döneminde Yunanistan’ı işgal etmesi karşılığında tazminat ödemesi gerektiği de iki lider arasında gündem oldu. Çipras yaptığı açıklamada, “Geçmişteki gölgeleri aydınlatmamız lazım. Bu konunun borç kriziyle bir ilgisi yok. Bu bizim için ilk etapta maddi bir konu değildir. Bu, iki ülkenin birlikte çalışacağı etik ve ahlaki bir sorun” dedi.
Çipras Berlin ziyareti sırasında hükümetin yanı sıra muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiler yöneticileriyle de bir araya geldi.

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Her iki açıklama da yanlış

SONRAKİ HABER

100 yılın bamyalarını Kezban ve Recep İvedik aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa