24 Mart 2015 07:42

Avrupa Alevileri, HDP'yi destekleme kararı aldı

HDP ile ittifak yapma kararı alan Avrupa'daki Alevi örgütlenmesinin tutumunu ve gelişmeleri, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat ile konuştuk.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

7 Haziran'da Türkiye'de yapılacak genel seçimler öncesinde Avrupa'dan HDP'ye destek veren kurumların sayısı her geçen gün artıyor. Avrupa'daki en büyük Alevi örgütlenmesi olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) da HDP ile ittifak yapma kararı aldı. Avrupa'daki Alevi örgütlenmesinin tutumunu ve gelişmeleri, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat ile konuştuk.

Sayın Mat, Avrupa'da Alevi örgütlemesi seçimlerde HDP ile ittifak yapma kararı aldı. Neden bu dönemde açıktan HDP'den yana karar alma gereği duydunuz?
Avrupa Alevi örgütlemesi uzun süredir hem Demokratik Güç Birliği'nin oluşturulmasında hem de Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi'nin (ABDEM) kurulmasında önemli bir rol oynadı. Atılan adımların en önemli göstergesi bugüne kadar bir araya gelemeyen örgüt ve kurumların bir araya gelebildiğini gördük. Bunu sadece Avrupa açısından değil Türkiye'ye de örnek olmasını hedefledik. Gezi direnişi bu birlikteliğimizin ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Türkiye'de AKP'ye karşı tek başına ana muhalefet partisinin ve STK'ların baş edemeyeceğini dile getirdik. AKP'nin tek başına iktidar olmasıyla birlikte başta Aleviler olmak üzere AKP'den rahatsız olan bütün toplumsal kesimlerin nasıl büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Bugün AKP'nin önce iktidardan düşürülmesi sonra siyasetten silinmesi için hangi alternatiflerin doğru olduğunu araştırmaya başladık. Kopenhag'da toplanan konfederasyonumuz siyasi partilerle bu temelde hazır olduğuna karar verdi. Bu doğrultuda önce HDP sonra da CHP yetkilileri geldi. HDP açık bir ittifak önerisiyle geldi. Yani kendi kimliğimizle gelin, mecliste nasıl Aleviliği anlatmak istiyorsanız öyle gelin dediler. CHP ise bir kez daha kredi verilmesi ve sandıklara sahip çıkmamız teklifiyle geldi. Tamamen yukarıdan bakan ve bu kadar oy vermemize rağmen böyle yaklaşması son derece manidar oldu bizler açısından. İttifak ve birlikte çalışma teklifi yapılmadı.

AABK BAŞKANI TURGUT ÖKER HDP'DEN ADAY OLACAK
Her iki parti tarafından getirilen bu önerileri 14 Mart günü Frankfurt'ta AABK bileşenleriyle ele aldık. Bu kararın ardından HDP yöneticileriyle görüşmeler yapıldı. Ardından Brüksel'de yapılan toplantıda AABK Başkanı Sayın Turgut Öker'in HDP'den milletvekili adayı olmasına karar verildi.

Seçim bölgesi belli mi?
Şu anda belli değil. Önümüzdeki günlerde bu da belli olur.

HDP ile ittifak kararı Avrupa Alevi hareketi içerisinde nasıl karşılandı? Bu karar Türkiye'deki Aleviler arasında da etkili olacak mı?
Bazı kararlar bugünden yarına herkes tarafından kolay kabul edilemeyebilir. Ancak tarih bazı doğruları zamanla gösterecek. İnanıyoruz ki aldığımız bu karar zaman içerisinde çok daha iyi anlaşılacak. Avrupa Alevileri mecliste kendi adıyla temsil edilecek. En önemlisi de AKP gibi gerici bir partinin gerilemesi, tam bağımsız, demokratik bir Türkiye'nin kurulmasıdır. Amacımız Türkiye'yi yaşanabilir bir Türkiye'nin kurulmasıdır.

Bu tavrınızı belirlerken sadece Alevilerin durumundan mı yola çıktınız?
Bütün bu anlattıklarım elbette Avrupa Alevi hareketi içerisinde yaşanan tartışmalar ve alınan kararlardır. Türkiye'deki de HDP'nin Alevi hareketi temsilcileriyle görüştüğünü ve oradan da doğrudan Alevi temsilcilerin aday gösterileceğini biliyoruz. Türkiye'deki Alevilerin de ciddi bir şekilde bu ittifakı gündemine alması sonuç itibariyle Aleviler için olumlu bir adımdır. Özellikle de anti demokratik barajın aşılması için bu önemlidir. Bütün Alevi örgütlerinden HDP'den adayların gösterilmesi genel olarak Aleviler için tarihi bir önem ifade ediyor.

Bu desteği Almanya'da nasıl vereceksiniz? Bu konuda nasıl bir çalışma içerisinde olacaksınız?
Adayımızı HDP'den gösterdiğimiz için seçilmesi ve HDP'nin barajı aşması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda elbette bütün oylara ipotek koymuş değiliz. Ancak hatırı ayılır bir oy alacağımıza inanıyoruz. Avrupa'daki Alevilerin örgütümüzün aldığı karar doğrultusunda daha hassasiyetle yaklaşacaklarını düşünüyoruz. Örgütümüzün Türk vatandaşı olan ve oy kullanma hakkına sahip olanları sandık başına götürmek için çalışacağız. 
Sonuç itibariyle HDP'nin barajı geçmesi, mecliste güçlü bir grup kurması AKP'nin gerilemesi için oldukça önemlidir. HDP'nin barajın altında kalması Türkiye'deki demokrasi için büyük bir tehlikedir.  Bu tehlikeyle karşı karşıya kalmamak için büyün demokrasi güçleriyle birlikte çalışmamızı güçlendirmeye devam edeceğiz. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da iki üniversitede eğitime ara verildi

SONRAKİ HABER

Atatürk Üniversitesi'nde 51 öğrenci için takipsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...