18 Mart 2015 16:27

Barışın Adı Newroz

"‘Yaşasın halkların kardeşliği’ şiarını benimseyen tüm halklar olarak önümüze koyulan iç güvenlik paketi ve seçim barajı gibi her türlü engeli aşabileceğimizi düşünüyorum."

Paylaş

Çağdaş BALÇIK 
AMED

2013 Newroz’undan beri gençliğin sürekli gündemi olan barış talebi güncelliğini koruyor. Tarihi önem taşıyan 7 Haziran genel seçimlerine yaklaşırken bir yandan sermaye iktidarı iç güvenlik paketi ile tüm toplumsal muhalefeti sindirip başkanlık sisteminin zeminini oluşturmaya çalışırken diğer yandan Kobanê direnişi ve zaferiyle umut büyüyor. Böylesi girift bir süreçte sembolik önem taşıyan Newroz’un yarattığı heyecan da oldukça büyük. Biz de Dicle Üniversitesi’nde okuyan arkadaşlarımıza 2015 Newroz’undan beklentilerini ve bu süreci nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

TEK YÜREK OLUP GEREKEN CEVABI VERECEĞİZ

Bahar Arslan: Bugün Newroz, “Biz de buradayız!” dediğimiz, birlik ve beraberlik içerisinde tüm dünyaya sesimizi duyurabildiğimiz bir bayram olmuştur.  Her ne kadar iç güvenlik paketi ile bizi biz yapan geleneklerimizi ve değerlerimizi elimizden almaya, bizden koparmaya çalışsalar da, bu Newroz da tek yürek olup gereken mesajı en net şekilde vereceğiz. Biz Kürt halkı olarak duygularımızı hiçbir zaman tek taraflı yaşamadık. Kobanê’de yaşanan acılara birlikte üzüldüğümüz gibi orada kazanılan büyük zaferi de yine hep birlikte kucakladık.

Gülbahar Taş: 2013 Newroz’unda başlayan çözüm süreci için Hükümet tarafından iki senedir neredeyse tek bir adım atılmadı ancak bu Newroz’da Kürt halkının birlik ve beraberliğinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Hükümet tarafından sunulan iç güvenlik paketiyle hak ve özgürlüklerimiz kısıtlanmaya hatta yok edilmeye çalışılsa da ‘yaşasın halkların kardeşliği’ şiarını benimseyen tüm halklar olarak önümüze koyulan iç güvenlik paketi ve seçim barajı gibi her türlü engeli aşabileceğimizi düşünüyorum.
Sebahat Saban: Makul şüphe yasası ve özellikle iç güvenlik paketiyle birçok özgürlüğümüz kısıtlandı. Yöresel kıyafetlerimizi giyerek, çefîlerimizi (puşi) takıp Newroz alanına gönül rahatlığıyla girebilmek istiyoruz. Kobanê’de kazandığımız zafer kendimizi tüm dünyaya bir kez daha kanıtlamamıza olanak sağladı, böylece halk olarak özgürlük adına büyük bir adım daha attık. Bu Newroz’da, bunun olumlu etkilerini ve heyecanını çok net bir şekilde göreceğimizi düşünüyorum.

HDP DEMOKRASİNİN GELECEĞİ 

Ayşe Işık: Hükümet tarafından yıllardır ‘çözüm süreci’ ile oyalanan Kürt halkı bu süreci aslında hep tek taraflı olarak yürüttü. Hükümet net adımlar atmadı, verdiği hiçbir sözü yerine getirmedi. Abdullah Öcalan’ın PKK’ye silah bırakma çağrısına rağmen iç güvenlik paketinin önemli bir kısmı meclisten geçti. Biz barış ve demokrasi adına adımlar atarken Hükümet bunun tam tersi yönde hareket etmeye devam ediyor.
Nebahat Ecer: Önümüzdeki günlerin barış içerisinde geçmesini istiyorum, Abdullah Öcalan’ın bu noktada PKK’ ye yapmış olduğu silah bırakma çağrısını destekliyorum ve bundan sonraki adımı, yıllardır süre gelen bu sorunu çözüme kavuşturmak adına kalıcı çözüm önerileriyle AKP hükümetinden bekliyorum. Newroz’ da tüm taleplerimizi dile getireceğiz, AKP Hükümetinin de üstüne düşeni bir an önce yapması için Kürt halkı olarak yılmadan mücadele edeceğiz.

Mehmet Akkul: Newroz’ da tüm halkımızı sağduyulu olmaya çağırıyorum, Hükümetin oyunlarına gelmemelerini istiyorum. Newroz’da Abdullah Öcalan’ın röportaj ve mektuplarının halka ve basına açık olarak okunmanı istiyorum, böylelikle çözüm süreci daha rahat ilerler. HDP’nin barajı aşması en büyük beklentimdir. HDP barajı aşarsa demokrasinin geleceğine inanıyorum. Çünkü Hükümetin koltuk sayısını düşürebilecek tek parti HDP’dir. HDP barajı aşamaz ise Hükümetin koltuk sayısı rahatlıkla 330’u bulur, referanduma giderek anayasayı değiştirebilir ve diktatörlüğe doru gider. HDP’nin barajı aşmasıyla bu iç güvenlik paketi kaldırılabilir. Tüm Türkiye halklarını özgürlük ve demokrasi için şeçimde HDP’ye oy vermeye çağırıyorum.
Muhammet Turan: 3 dönemdir Hükümetin bizi oyaladığı gibi bu Newroz’da da barışın geleceğine pek inancım yok. Çözüm sürecinin 10 maddesi iç güvenlik paketiyle çelişiyor. Bu şekilde nasıl bir çözüm süreci gerçekleşir sizce? Ama görünen o ki iktidardakiler kaplumbağa oldukları için sürece hep yavaş yaklaşıyorlar ve böylelikle çözüm sürecinin çözümlenmemesi için seçimlere kadar zaman kazanıyorlar. Ve bu iktidarın her zamanki taktiğidir. Ama bu sefer bunu başaramayacaklarını umut ediyorum. HDP’nin bu şeçime tamamen odaklanması gerekiyor yani iktidarla zaman kaybetmemeli. Tüm halklara buradan çağrım insanca bir yaşam için HDP çatısı altında birleşmeleridir.

ÖNCEKİ HABER

Moody's yüzlerce bankayı izlemeye aldı

SONRAKİ HABER

Yeni Gönüllülerle Buluşmak İçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...