Mısır depoda kaldı
Mısır ihracatı için gerekli olan ve ihracatta kolaylık sağlayan Dahili İşleme İzin Belgesi’nin verilmemesi üzerine mısır üreticisi büyük sıkıntı yaşıyor.

Mısır ihracatı için gerekli olan ve ihracatta kolaylık sağlayan Dahili İşleme İzin Belgesi’nin verilmemesi üzerine mısır üreticisi büyük sıkıntı yaşıyor. Yüz binlerce ton mısırı depoda kalan üretici, belgeyi alamadığı için ürününü ihraç etmekte zorlanıyor. Bu durum son yıllarda Türkiye’nin en çok mısır ürettiği bölgelerin başında gelen Güneydoğu Bölgesi’ndeki üreticiyi olumsuz etkiledi. Üretici ve temsilcileri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının üretici ve sanayicinin görüşünü almadan böyle bir uygulamaya gittiğini belirtiyor.
Türkiye’nin en büyük hububat ticaret merkezinin kurulu bulunduğu Mardin’in Kızıltepe ilçesinde binlerce ton mısır depolarda bekliyor. 2. ürün olarak ekilen ve daha çok yem sanayisinde kullanılan mısırı Irak Kürt yönetimi bölgesine ihraç ettiklerini anlatan üreticiler, Suriye’den sonra Irak pazarını da kaybetmek üzere olduklarını bildiriyor.
BAKANLIK-TAVUKÇU İŞ BİRLİĞİ Mİ?
Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Türkiye’deki birkaç belli başlı tavuk üreticisinin isteği üzerine bakanlıkların bu uygulamaya başladığını iddia etti.
Öter, “Mısır ürünü şu an tavuk sektörüne mahkum edilmiş durumda. Bazı tavuk üreticileri bakanlıklara mısırın Irak’a gitmesi ile tavuk yemini pahalı almak zorunda kaldıklarını söyledi. Bunun üzerine mısır ihracatında zorluklar çıkarıldı. Burada üreticinin maliyetini ve sıkıntılarını, sanayici kimse düşünmüyor” serzenişinde bulundu. (MARDİN)
Evrensel'i Takip Et