11 Mart 2015 11:26

Yaşar Kemal’in heykeli yeni yerinde

Yaşar Kemal’in heykeliyle ilgili tartışmalı süreç son buldu. 5 sanatçı örgütünün heykelin durumunu takip etmesiyle beraber yerini değiştiren inşaat şirketi, heykeli Yenikapı Sahiline yerleştirdi.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Yaşar Kemal’in heykeliyle ilgili tartışmalı süreç son buldu. 5 sanatçı örgütünün heykelin durumunu takip etmesiyle beraber yerini değiştiren inşaat şirketi, heykeli Yenikapı Sahiline yerleştirdi. Heykeltraş Metin Yurdanur’un istediği yere koyulan heykel önünde Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Türkiye Merkezi, BESAM, Heykeltraşlar Derneği ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği temsilcileri açıklama yaptı. Sanatçı Tarık Akan da sanat örgütlerinin eylemine destek için gelenler arasındaydı.

İDO Yenikapı İskelesi’nde bir araya gelen yazar ve sanatçı örgütleri önceden aldıkları karar gereğince bir yürüyüş yaparak heykelin bulunduğu yere gitmek istediler. Burada bir açıklama yapan PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, “Heykeltraşın önerdiği 3 yerden biri seçildi, heykeltraşın seçtiği malzemeyle tamir edilerek, denetiminde yerine kondu Bundan bir hafta önce beş örgütün birlikte hazırladığı basın bildirisinde önce protesto ediyoruz diyerek başlamıştık, şimdi de takipçisi olacağız diyoruz. Çünkü heykel en iyi biçimde, Anadolu’yu seyredebilecek bir şekilde kaidesine yerleştirildi. Ama bu bir heykelimizin başına gelen. Biliyoruz ki bir çok heykelimizin başına bundan önce de bundan sonrasını bilmiyoruz, kim bilir daha neler gelecek” diyerek kültür ve sanat varlıklarının takipçisi olacaklarını kaydetti.

‘BUNDAN SONRAKİ İLK ADIM KARS VE İNSANLIK ANITI OLACAK’

Buradaki açıklamadan sonra heykelin olduğu yere gidildi. 2 yıldır heykelin olduğu yerden kaldırılması için uğraştıklarını ifade eden Oral, Kültür Bakanlığı ve koruma kurullarıyla yapılan görüşmeleri heykelin sahibi Metin Yurdanur ve sanat örgütlerinin olduğunu söyledi. Oral, Mehmet Aksoy’un İnsanlık Anıtı heykeline de sahip çıkacaklarını açıkladı.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Şal û şepikler Newroz'a hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Pınar Aydınlar HDP'den aday adayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa