11 Mart 2015 10:41

‘Sıkıyönetim uygulamalarını kabul etmiyoruz’

İzmir’de bulunan emek ve demokrasi güçleri İzmir Valiliğinin kent genelinde siyasi parti, dernek veya kamu kurumları önünde eylem, gösteri, açıklama ve yürüyüş yapmayı yasaklayan kararına sert tepki gösterdi.

Paylaş

İzmir’de bulunan emek ve demokrasi güçleri İzmir Valiliğinin kent genelinde siyasi parti, dernek veya kamu kurumları önünde eylem, gösteri, açıklama ve yürüyüş yapmayı yasaklayan kararına sert tepki gösterdi. 

İzmir Barosunda düzenlenen basın toplantısında valiliğin AKP iktidarının siyaseten yıpratılmaması için böyle bir karar aldığı vurgulandı. Karara karşı İzmir Barosu tarafından iptal davası açıldığını söyleyen emek ve demokrasi güçleri, “Fiili sıkıyönetim uygulamalarını kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi. 

DİSK, Türk-İş, TMMOB, KESK, İzmir Barosu, Veteriner Hekimler Odası, Tabip Odası, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Eczacı Odası, Diş Hekimleri Odası, Birleşik Kamu-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti temsilcilerinin de  katıldığı toplantıda ortak açıklamayı  İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan yaptı. 

Valiliğin yasak kararıyla Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ‘Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü’ nün ortadan kaldırmak istediğini söyleyen Özcan, Anayasanın 26. maddesinde düşünce hürriyetinin resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsadığını ve bu özgürlüklerin ancak kanunla sınırlandırılabileceğini belirtti. Ancak valiliğin kanunilik ilkesini bertaraf eden bir karar aldığına dikkat çeken Özcan, “Valiliğin kararı kanundaki sınırlama ölçütlerini ihlal eden ve valilere tanınmamış yetkilerin kullanılmasını içeren adeta OHAL dönemi uygulamasını anımsatmaktadır” diye konuştu.  

‘İÇ GÜVENLİK PAKETİNİN PİLOT BÖLGESİ SEÇİLDİ’

İzmir’de kamu düzenini bozacak hiçbir olay yaşanmamışken Valiliğin almış olduğu bu karar mevcut iktidarın siyaseten yıpratılmaması çerçevesinde alınmış bir karar olduğunu dile getiren Özcan, “Ancak, idari amir olan Valilik İzmir halkının temel hak ve hürriyetlerini siyasi iradeden üstün tutmalıdır. Aksi halde mevcut siyasi iktidarlar uğruna temel hak ve hürriyetlerden verilecek her taviz, toplumun temel taşı olan vatandaşları birey olmaktan çıkararak tebaa konumuna getirecektir” dedi. DİKS Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, valinin aldığı bu kararın iç güvenlik paketi öncesi İzmir’in pilot bölge olarak seçilmesinden kaynaklı olduğunu ifade etti. Valiliğin uygulamayı derhal geri çekmesini istediklerini söyleyen Sarı, “Bizler dün olduğumuz gibi bugünde sokaklarda olamaya devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepeliler Berkin için yürüdü

SONRAKİ HABER

IŞİD’in petrol noktası ele geçirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...