05 Mart 2015 13:35

Efkan Ala: ‘Anayasayı tanımıyorum’ sözlerimin arkasındayım

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Meclis kürsüsünde 'anayasayı tanımıyorum' sözlerine gelen yoğun tepkilere katıldığı televizyon programında cevap verdi. Sözlerinin arkasında olduğunu ve ne dediğini bilerek söylediğini kaydeden Ala, esas tepki gösterilmesi gereken durumun muhalefetin ittifak yaptığını iddia ettiği bazı anayasal kurumlar eliyle vesayete ortak olması olduğunu savundu.

Paylaş

Anayasa gereği yarın istifa etmek durumunda kalacak İçişleri Bakanı Efkan Ala, NTV’nin canlı yayınında “Anayasa’yı tanımıyorum” sözünün arkasında olduğunu söyledi.

Maksadını aşan bir ifade olup olmadığı sorusu üzerine Ala, “Aslında tutanaklar okunduğunda izahtan vareste. Yapılan değerlendirme son derece doğru. Anayasanın ruhunu irdeleyen, anayasanın oturduğu zemini sorgulayan ve yapanların meşruiyetine dair tereddütleri anlatan bir konuşma.” dedi. Meclis tutanaklarından ilgili bölümü okuyan Ala, anayasanın milletin egemenliğini anayasal kurumlar eliyle kullandığını söylediğini belirtti.

Ala sözlerini şu şekilde sürdürdü: “TBMM hariç hiçbir anayasal kurum millet egemenliğini kullanamaz. Ne diyoruz; ‘Bu anayasanın kötü bir anayasa olduğunu söylememize engel bir durum yok. Olsa da tanımıyoruz’. Burada beis nedir? Burada sorgulanması gereken şey şu; halen bu çağda muhalefet partileri nasıl oluyor da millet egemenliğini satır aralarına gasp etmiş bir darbe anayasasını savunabiliyor? Neden, çünkü anayasal kurumlar eliyle kullanır diyor ya kaç anayasal kurum var, yirmi. Yirmiye yakın anayasal kurum var. TBMM’yi o yirmi anayasal kurumdan bir kurum olarak tanımlamış. Böyle bir şey olabilir mi?”

'MUHALEFET, ANAYASAL KURUMLARLA İTTİFAK YAPIP VESAYETE ORTAK OLUYOR'

Statükonun muhalefet partileri için neden önemli olduğu sorusunu soran Efkan Ala, cevap olarak ise şunları söyledi: “Çünkü, bu anayasal kurumlardan birkaçıyla ittifak yaptıklarında, işte vesayete ortak oluyorlar. Hükümetler ve milletin seçtikleri üzerinde vesayet. Yani, yönetime oradan ortak oluyorlar. Böyle bir anayasal düzen, düzen değildir. Bakın, Yüksek Öğretim Kurumu’ndan (YÖK) TRT’ye, Uyuşmazlık Mahkemesi’nden HSYK’ya, Sayıştay’dan Askeri Yargı’ya bir çok şey var burada. Yüksek Hakem Kurulu, bir sürü kurullar, MGK. Yani böyle bir anayasal kurumlar geçidi var. Ve Meclis de bunlardan biri, öyle mi?” 

'BEN SÖZE ÇOK KIYMET VERİRİM, DİYORUM'

Yaptığı konuşmanın ‘doğru bir değerlendirme’ olduğunu tekrarlayan Efkan Ala’ya program sunucusu “Tanımıyorum çıkışına sanki farklı bir anlam yükleniyor. Şunu mu demek istiyorsunuz; ‘ben anayasayı tanımıyorum’ demiyorum” sözleri üzerine Ala, “Yo, diyorum. Ben söze çok kıymet veririm” diyerek Meclis tutanaklarına yansıyan ifadelerinin bugün de altına imzasını attığını kaydetti. Ala, “İmzamı atıyorum, kim ne anlarsa anlasın” dedi.

“Anayasayı tanımıyorum” sözlerine tepki gösteren muhalefet partilerini Ala, darbe anayasasını savunur bir hale gelmekle suçladı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Tartışmalı geminin sökümüne başlandı

SONRAKİ HABER

Yolsuzluklarla İlgili Düzenleme Yapılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa